„Binecuvântată e ziua de azi!”, a început părintele stareţ Paisie, de la Mănăstirea Nuşeni, mesajul către toţi cei care prăznuiesc pe unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe - Sfântul Nicolae, al cărui hram este purtat cu cinste şi de mănăstirea din Nuşeni. PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului este invitat de onoare.
Mănăstirea de la Nuşeni are şi un al doilea hram – hramul paraclisului unde s-au ţinut ani de zile, până în 2006, slujbele la biserică – respectiv hramul Sfântului Ierarh Nicolae –„un adevărat Părinte al milosteniei, al dragostei şi al Harului lui Dumnezeu...”, a subliniat părintele Paisie de la Nuşeni, care a atras atenţia că toată lumea trebuie să-i ajute pe cei mai sărmani şi mai nevoiaşi – în numele Sfântului Nicolae.
Părintele Paisie a amintit şi de emoţionanta întâlnire a voluntarilor din cadrul Asociației Impact Bistrița care s-au adunat ieri, în ajun de Sfântul Nicolae, la Sala Polivalentă, şi – alături de reprezentanți ai ISU BN și IPJ BN, au pus mână de la mână pentru a pregăti cadourile pentru copiii internați în Preventoriul TBC Ilișua:
DE CRĂCIUN FII MAI BUN: Campania a ajuns la Ilișua chiar în ajunul serii de Moș Nicolae - peste o sută de cutii și milioane de zâmbete!
Preoţii Mănăstirii de la Nuşeni sunt, de altfel, primii care au susţinut, încă de la început, campania „De Crăciun Fii Mai Bun” – încurajând mulţi copii să-şi împlinească destinul, una dintre cele mai frumoase poveşti de viaţă fiind cea a lui Titus Homei, sprijinit îndeaproape de Părintele Paisie.
Având şi hramul Sfântului Nicolae – mănăstirea de la Nuşeni îmbracă azi straie de sărbătoare. Liturghia începe la ora 10 şi va fi slujită de un oaspete deosebit: PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului – sosit la Nuşeni special cu ocazia acestei sărbători, dar şi în calitate de vechi prieten, stareț şi duhovnic al Părintelui Paisie la Mănăstirea Crasna (Prahova).
Sfântul Nicolae: iscoada lui Dumnezeu pe lângă draci, protectorul copiilor, al tâlharilor şi al marinarilor
Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Părinţii lui au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi care și-au dorit mult un copil, iar Dumnezeu le-a dăruit un fiu milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor.
Rămas orfan încă de mic copil, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic și s-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine".
Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul Nicolae a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea, a fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii, iar oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite.
Două dintre minunile sale au marcat profund conştiinţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie: se spune că o familie săracă avea trei fete, iar atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă de moravuri „uşoare” ar fi soluţia să scape de sărăcia în care trăiau.
Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.
Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae.
După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.