Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  227 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO – Minunile tehnicii moderne, la Bistriţa: Joagăre, maşini de scărmănat lâna sau pompe manuale ale pompierilor de pe vremuri

02/07/2017 17:54:24 Ioana BRADEA  
Joagăre, maşini de scărmănat lâna, pompe manuale de lemn, foarte originale, folosite pe vremuri de pompierii voluntari, în Ghinda şi Maieru, miraculosul izvor „Hebe” din Sîngeorz-Băi – toate au fost minuţios inventariate în opera unui erudit cercetător cu străvechi origini bistriţene. Ultimul volum - despre cinematografele istorice.

Casa Argintarului de pe Dornei a găzduit recent întâlnirea publicului din Bistriţa cu eruditul cercetător Volker Wollmann şi monumentala sa carte „Patrimoniului preindustrial și industrial în România” – finanţată de Forumul Democrat German din Sibiu.

Cele şase volume au apărut de-a lungul a 8 ani – practic, aproape în fiecare an câte un volum. Urmează să apară ultimul volum, volumul VII, în care tratez cinematografele istorice din România, cu dotarea lor tehnică, cu aparatele de proiecţie care s-au mai păstrat. Tot aici am de gând să prezint şi vechile centrale telefonice, care au dispărut şi ele. Aveau fişe magnetice, pe atunci, căci legătura se făcea manual...”, a mărturisit autorul Volker Wollmann pentru Bistriţeanul.ro.

Cât despre surprizele întâlnite în judeţul nostru, Volker Wollmann a fost impresionat de podurile acoperite de lemn, păstrate pe Valea Someşului, în zona Năsăudului, de cele câteva pompe manuale de lemn, foarte originale, folosite pe vremuri de pompierii voluntari, în Ghinda şi Maieru, sau de teascurile cu două şuruburi din Pintic.

Volker Wollmann vorbeşte în cartea sa şi despre atelajele de pompieri care există în mai multe comune din Bistriţa-Năsăud precum Dumitriţa, Ghinda, Herina sau Şieu, precum şi la sediul ISU Bistriţa, dar şi de „anexa remizei de pompieri, amenajată în mod pilduitor de Primăria Bistriţa în Ghinda, unde se păstrează întregul inventar de atelaje şi ustensile, (inclusiv arhiva) fostei Formaţiuni de Pompieri Voluntari. Una dintre cele două pompe manuale de la Ghinda este un model fabricat în 1893 de celebra firmă care există şi astăzi pe piaţă: C(onrad) D(ietrich) MAGIRUS ULM. În condiţii mai vitrege se păstrează pompa manuală tip W(ilhel)M Knaust, un model mai deosebit faţă de cele prezentate în volumul IV, şi anume sub cerul liber, în curtea ISU «Bistriţa». Este un exemplu rar de pompă care are pe plăcuţa de fabricaţie trecută şi adresa fabricii din Viena: «Leopoldstadt No. 672»”.

Autorul aminteşte şi de faptul că, la începutul secolului XX, în Bistriţa funcţionau mai multe joagăre şi fabrici de cherestea – cum ar fi joagărul întreprinzătorului Johann Lang, acţionat din anul 1909 cu două roţi hidraulice (cu admisie inferioară), sau fabrica de cherestea „Fried & Benedek” dotată cu mai multe maşini cu abur, şi nu uită să menţioneze şi fântâna cu apă minerală „Hebe” din staţiunea Sîngeorz-Băi – ilustrată cu o fotografie a unui izvor, dar şi o reclamă de pe vremuri.

Pentru a pune în relief calitatea apelor minerale din localitate, fântâna a fost denumită după zeiţa tinereţii veşnice, Hebe, fiica lui Zeus. Proprietăţile medicinale ale apelor minerale din zonă au atras turişti încă din 1800...”, remarcă Volker Wollmann.

Cercetătorul menţionează în cartea sa şi cele două piese provenite de la un atelier de dărăcit din Ilişua care urmează să fie transferate la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre un darac cu discuri – o maşină de scărmănat lână, produsă probabil în fabrica de maşini „Andreas Rieger” din Sibiu şi un darac de mână (leagăn).

Eruditul cercetător Volker Wollmann (cu străvechi origini bistriţene) îşi continuă astfel ambiţiosul demers de înregistrare şi analiză a patrimoniului preindustrial şi industrial aflat în stare gravă de descompunere.

Enciclopedica lucrare dedicată patrimoniului preindustrial și industrial din ţara noastră, având la bază o documentare bibliografică și de teren exhaustivă, însoțită de o ilustrație bogată, într-o ținută grafică impecabilă, este publicată la Editura Honterus din Sibiu şi poate fi comandată de la Forumul Democrat al Germanilor din România, instituţie care a şi sprijinit financiar apariţia celor 6 volume de până acum care pot fi consultate, de asemenea, în sala de lectură a Muzeului Judeţean din Bistriţa.

Lucrarea oferă o imagine plină de sugestii asupra realizărilor tehnice, inventivității și personalităților care au contribuit la dezvoltarea economică și științifică a României moderne.

Despre lansarea precedentelor volume la Bistriţa puteţi citi accesând linkurile de mai jos:

UIMITOR: Bistriţa a luat faţa Sibiului cu câteva elemente de patrimoniu industrial (VIDEO)

VIDEO: O scroafă legendară – pe peretele unei biserici din Bistriţa-Năsăud!

5291 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro