25.000 de bistrițeni încap în adăposturile de protecție civilă. AFLĂ câte construcții de acest fel există și care este cel mai apropiat de zona în care stai sau muncești:
În cazul unor calamități naturale sau atacuri armate, bistrițenii au unde să se ascundă pentru a scăpa cu viață!
În Bistrița există adăposturi publice dar și private pentru protecția populației. Cel mai vechi adăpost datează din 1974, iar cel mai nou a fost construit în ultimii doi ani.
98 de adăposturi de protecție civilă în caz de război sau dezastre naturale sunt numai în municipiul Bistrița. Doar 19 dintre ele sunt publice, fiind în administrarea autorităților locale sau județene. Primăria municipiului Bistrița gestionează o parte din aceste adăposturi prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, 14 dintre ele fiind construite în ultimii zece ani la subsolurile blocurilor ANL din Subcetate.
Legislația apărută în 2005 prevede că toate instituțiile publice și școlile, dar și locuințele colective mai mari de 4 etaje, trebuie să aibă o astfel de construcție, însă, cum clădirile în care funcționează acestea au fost ridicate înainte de apariția legii, nici o școală din oraș nu are un astfel de adăpost.
Situația este similară și la nivelul instituțiilor publice. Nici cei care au ridicat blocuri în ultimii ani nu au construit astfel de adăposturi, singurele fiind amenajate de municipalitate la subsolul unor blocuri ANL din Subcetate.
Fiecare bloc care are astfel de adăposturi are și o emblemă specifică, pentru ca populația să știe că aici se află o construcție de acest tip, cu o capacitate de aproximativ 75 de persoane.
În Bistrița mai există și cinci adăposturi publice construite între anii 1974 - 1985. Ele sunt situate pe străzile Intrarea Pinului, General Grigore Bălan, Albert Berger și Calea Moldovei, unele fiind și în administrarea Consiliului Județean.
În afara celor 19 adăposturi publice, în Bistrița mai sunt amenajate și 79 de adăposturi pentru salariați, în cadrul unor firme.
"Conform legii, adăposturile civile pot fi folosite și cu altă destinație însă dacă situația o impune, cei care folosesc în alte scopuri aceste spații sunt obligați ca în 24 de ore să le elibereze pentru destinația lor originală” - spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, plt. Marius Rus.
Cel mai nou și modern adăpost a fost ridicat în ultimii doi ani și anul acesta va fi dotat cu aparatură și mobilier, fiind în zona centrală a orașului. Locația lui este însă una secretă deoarece aici va fi amenajat punctul de comandă, el urmând să adăpostească Comitetul Local pentru Situații de Urgență condus de primarul municipiului.
În acest adăpost vor avea acces numai membri Comitetului pentru Situații de Urgență care vor coordona de aici întreaga activitate în caz de necesitate și șefi ai instituțiilor descentralizate.
Adăpostul este unul modern, construit la strandarde europene, cu pereți din beton armat care au o grosime de jumătate de metru, cu sisteme de ventilație și menținere a vieții extrem de noi, cu generator de curent și cu zone de evacuare. Are o suprafață de 200 mp și este gândit să asigure timp îndelungat menținerea vieții și activității în acesta, fiind amenajate încăperi pentru depozitarea alimentelor, prepararea mâncării, locuri de odihnă...
Anul acesta municipalitatea a alocat bani pentru a dota cu aparatură și mobilier acest adăpost care va deveni punctul de comandă.
VEZI cum arată acesta și ce spune șeful SVSU, Irinel Rad, despre acest adăpost: