Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  55 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO - FOTO: Un grup de inițiativă din Sîngeorz-Băi vrea în Munții Rodnei un domeniul schiabil. Au monitorizat deja zona ani de zile!

05/05/2015 10:09:16 Raluca NECHITI  
Câțiva iubitori ai muntelui din Sîgeorz-Băi vor să convingă autoritățile județene că în zonă ar putea fi amenajat unul dintre cele mai viabile domenii schiabile din județ. De ani de zile monitorizează zona și au găsit un versant ideal pentru ski. Au adunat conștiincioși date legate de temperaturi, strat de zăpadă. Iată ce a ieșit:

"SKIPARK Sîngeorz-Băi" sau „Mica Austrie” ar fi o gură de oxigen pentru această zonă, autoritățile vrând să obțină avizul consiliului științific al Parcului Național Munții Rodnei.

"Altitudine bază – 1400 m, altitudine vârf – 1900 m, zăpadă naturală strat peste 80 cm din noiembrie până în mai (7 luni pe an), versant nordic, lungime pârtii aproximativ 25 km. Fără gondolă, fără schiori ... DEOCAMDATĂ!” așa prezintă susținătorii acestei idei proiectul domeniului schiabil de la Sîngeorz-Băi.

"Din fericire, la inițiativa unor persoane cu spirit civic din orașul nostru, autoritățile locale au făcut primele demersuri (obținerea avizului consiliului știintific al Parcului Național Munții Rodnei, etc.) pentru ca acest vis, această "mică Austrie" să devină realitate. Realizarea acestei pârtii de ski ar duce la o noua față turismului în zona noastră, atât de benefic pentru dezvoltarea orașului nostru. Prin acest portofoliul de fotografii dorim să promovăm, să aducem în atenția autorităților naționale, Ministrului Delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, mediului de afaceri și turism, potențialul turistic acestei zone și vrem să ne ajute eventual cu finanțarea unui proiect cu bani europeni" se arată în mail-ul trimis redactiei noastre de grupul de inițiativă.

"După 2 ani de zile de la inițierea demersului pentru dezvoltarea domeniului schiabil în zona Sîngeorz-Băi au aparut primele informații oficiale care dezvăluie intențiile administratiei județene legate de acest proiect. Noi înțelegem că asemenea proiecte reprezintă interesul mai multor comunități de pe Valea Someșului, dar factorul decizional rămâne Consiliul Judetean. Noi am vrea să știm în ce stadiu sunt discuțiile cu celelalte administrații locale care doresc a fi parte din proiect" mai scriu inițiatorii care spun că grupul de susținători ai acestui proiect sunt și practicanți a sporturilor de iarnă și au monitorizat cadrul natural, condițiile de mediu, stratul de zăpadă și temperaturi anuale din zona domeniului schiabil.

"Menționam faptul că persoanele implicate practică sporturile de iarna (schiul de tură, schiul alpin), posedă cunoștințe și au avut contacte cu domenii schiabile renumite din țări europene cu tradiție în domeniu precum Austria, Italia și Elvetia. În aceste condiții noi credem cu tărie ca acest proiect este fezabil și că odată materializat va aduce un mare aport la dezvoltarea Văii Someșului și a întregului județ. Acest proiect care este şi în atenţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, reprezintă un proiect care are mulţi susţinători în localitatea noastră. Aceştia adună informaţii, fac deplasări în teren, monitorizează stratul de zăpadă în diferite perioade ale anului, se informează privind modalităţile de implementare a acestor genuri de proiecte. O muncă benefică, dar încă insuficientă. Aceştia au demonstrat zilele trecute, aşa cum au făcut-o şi în anii anteriori, că pe lângă plăcerea de a petrece timpul în natură, pot face observaţiile necesare pentru a completa portofoliul de susţinere a acestui proiect. În 26 aprilie 2015 s-a schiat între cotele 1600 - 1800 m în zona Nedeia Ţăranului. Fotografiile confirmă această realitate, iar acest fapt ne determină să susţinem în continuare viabilitatea acestui proiect în faţa autorităţilor judeţene şi locale" mai spun iubitorii muntelui care vor, cât de curând să vină într-o ședință a Consiliului Județean să prezinte informațiile culege de ani de zile, să arate fotografii și filmulețe cu această zonă, vrând să arate încă o dată că proiectul este unul viabil și că merită susținut.

"În fiecare an ne deplasăm la fața locului pentru a culege informații (strat de zăpadă, temperaturi, etc ) necesare pentru întocmirea decumentației tehnice, o faza premergătoare și necesară pentru demararea studiului de prefezabilitate. Stratul de zăpadă este consistent (pe alocuri depășeste 2 m grosime) și am schiat în condiții bune chiar și acum la sfârșit de primavară” mai spun inițiatorii.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are în vedere, în strategia privind dezvoltarea turismului, amenajarea unui domeniu schiabil pe Valea Someșului iar tinerii vor ca acesta să fie amenajat în Munții Rodnei, aproape de Sîngeorz-Băi.

AICI puteți vedea imaginile filmate în urmă cu doar câteva zile, la ultima "aventură" la ski a grupului de inițiativă.

2694 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro