Nici un geam și nicio încăpere din zecile de camere ale complexului nu au scăpat de distrugere! Ambele clădiri au fost distruse în această vară, hoții au furat tot ce se putea, inclusiv sobele de teracotă pe care le-au demontat bucată cu bucată. Nimeni nu a văzut și nu a auzit nimic!
Casa Scriitorilor de la Valea Vinului care le-a oferit un moment de liniște scriitorilor Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu dar și lui Lucian Blaga arată ca după război!
Cele două clădiri ale complexului au fost distruse în totalitate în această vară. Hoții au furat totul: sobe de teracotă, mese, scaune, prize, instalațiile sanitare. Ce nu au putut fura, au distrus! Fiecare încăpere a complexului arată ca și cum pe acolo au trecut tătarii. Nimeni nu a auzit nimic, nimeni nu a luat nicio măsură.
Mai mult, au dispărut și doi stâlpi de susținere a balconului de la etajul I al clădirii principale, așa că până la prăbușire nu mai este decât un pas.
Incredibil este totuși faptul că imobilul, situat chiar în centrul satului Valea Vinului a fost prădat de hoți care au demontat peste 20 de sobe și le-au cărat, însă nimeni nu a văzut și auzit nimic, nimeni nu a anunțat poliția.
Abia în urmă cu trei săptămâni, reprezentanții Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, care au început încă de acum doi ani demersurile de clasare a acestor clădiri și transformare a lor în monumente istorice, au descoperit prăpădul. Au cerut ajutorul poliției, care a ajuns zilele trecute la Casa Scriitorilor pentru a încerca să dea de urma hoților.
“Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului a fost construită în jurul anilor 1900, clădirile având un aspect de hotel elvețian. Oamenii locului povestesc că imobilele ar fi aparținut Casei Regale a României, Valea Vinului fiind menţionată ca destinaţie turistică începând cu finalul secolului XVIII.
În actuala Casă a Scriitorilor a locuit chiar și Dimitrie Gusti în perioada în care a făcut cercetări iar membrii familiei regale și-au petrecut multe vacanțe de vară aici, impresionați de izvoarele cu ape minerale dar și de frumusețea zonei.
Istoria spune că complexul a aparținut unui grof maghiar însă după naționalizare, impresionat de peisaj și îndragostit zonă, Mihail Sadoveanu, la acea vreme președintele al Uniunii Scriitorilor din România, a trecut imobilul în administrarea instituției pe care o conducea și așa complexul a devenit casa de odihnă și recreație a scriitorilor.
După '89 clădirile au început să se degradeze continuu, conducerea Uniunii Scriitorilor din România nemaifiind interesată de această locație însă nici nu a fost dispusă să o predea în administrare autorităților locale sau județene.
Conducerea Direcției pentru Cultură a început de ani buni demersurile pentru încadrarea acesteia ca monument istoric însă până acum nu a fost clasată.
Ani de zile și primăria Rodna a făcut demersuri pentru a primi în administrarea Casa Scriitorilor însă toate au fost zadarnice. Acum, după ce clădirea, și așa grav afectată de vreme, a fost și vandalizată, nimeni nu mai este dispus să o preia și să o reabiliteze.
Din materialul VIDEO puteți vedea cum arată acum Casa Scriitorilor și ce spune Vicențiu Retegan, reprezentantul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Cultural despre situația actuală.