Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  227 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO - Din satul lui Coșbuc, în ring. Cum a ajuns o bistrițeancă speranța României la box

18/01/2018 17:40:28 Bianca SARA  
Una dintre speranțele României la box, încă nu are 18 ani și s-a născut în satul lui Coșbuc. Familia sa nu are nicio legătură cu sportul de performanță, însă i-a acordat încredere maximă tinerei care se încăpățânează să facă România cunoscută peste hotare, cu ajutorul boxului.

La nici 18 ani, Alina Lugigan, o tânără originară din comuna Coșbuc, are un palmares la care visează mulți practicanți ai sportului de performanță. În ultimii patru ani a obținut trei titluri de campioană națională și un loc 5 la campionatele europene.

Sportul la care face performanță tânăra din Bistrița-Năsăud este unul al durilor: boxul. Culmea, aceasta a fost descoperită de un profesor de sport, tocmai în comuna sa natală, pe când era doar o copilă.

Deși era doar în școala generală, profesorul de sport i-a propus să se mute cu școala la Bistrița, pentru a putea transforma nevoia de mișcare în sport de performanță. Fără alt practicant de sport de performanță în familie, părinții Alinei și-au dat acordul, iar tânăra a fost cooptată în echipa de atletism în primă fază.

„Făceam alergări și tot felul de antrenamente acolo acasă. M-a văzut acolo și mi-a spus că dacă vreau să vin la Bistrița, să încep să fac sport de performanță. Ai mei au fost de acord”, își amintește Alina.

Doi ani mai târziu, pe când abia își făcuse buletinul, Alina schimbă macazul și trece de la atletism la box. Asta după ce le-a urmărit pe practicantele acestui sport de la distanță, în timp ce-și făcea antrenamentele pe stadionul municipal.

„Părinții m-au susținut încă de la început, chiar dacă este un sport greu și nu este considerat un sport de fete. Mama, la mai toate meciurile, are emoții și se teme pentru mine, să nu mă accidentez, dar trece peste. Până acum nu am fost acasă niciodată cu vreun ochi vânăt sau lovită”, mai spune tânăra.

Două ore de antrenament pe zi...

Ca să reușească să transforme boxul într-o carieră, Alina face cel puțin un antrenament pe zi, după-masa, după școală. Acesta se întinde pe două ore și include atât alergare, sărit coarda, cât și antrenamente specifice. În vacanță, într-o singură zi, Alina ajunge de două ori la sală, dimineața și seara.

Antrenorul său este Nicolae Zăpârțan, bistrițeanul care dă campioni la box de mai bine de trei decenii. Acesta spune că nu face nicio diferență între băieți și fete și că, în ciuda faptului că este considerat un sport al durilor, rar se lasă cu accidentări.

„Atât băieții, cât și fetele au același regim de antrenament. Cu o tehnică bună și perfecționare zilnică a tehnicii nu vor avea probleme și nici parte de accidentări. Până acum, sportivele noastre nu au pățit nimic. E un sport elegant, al fair play-ului. Sunt mult mai multe sporturi cu accidentări mai grave, care au dus chiar la deces. Până acum, în 30 și ceva de ani de antrenorat, nu am avut nicio problemă cu niciun sportiv”, precizează Nicolae Zăpârțan, care o antrenează pe Alina încă de când aceasta avea 14 ani. 

Tânăra spune că până acum nu a fost nevoită să se folosească de tehnicile învățate în sala de box și pe stradă. Aceasta recunoaște totuși că sunt anumite lucruri la care a fost nevoită să renunțe din pricina sportului.

Este vorba despre manichiură, pe care Alina nu și-o mai poate face. De unghii lungi și unghii false nu se poate apropia, din cauza mănușilor de box și mai ales a poziției pumnului.

 

6350 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro