Peste 50 de persoane s-au adunat astăzi în Teatrul de vară unde de la ora 17.00 a avut loc dezbaterea publică organizată de Bistriţa Civică. "Salvăm Pădurea Codrişor" este proiectul despre care s-a discutat timp de două ore şi care atrage tot mai mulţi susţinători. AFLĂ ce spun bistriţenii despre modernizarea pădurii:
"Am o satisfaţie care că s-a adunat ceva lume la dezbaterea de astăzi. E mai multă lume decât la dezbaterile organizate de Primăria Bistriţa, cam de zece ori mai multe persoane", a spus Florin Chereji, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică.
În cortul de pe pietonal peste 50 de bistriţeni au răspuns prezent la apelul făcut de Bistriţa Civică, iar oamenii au fost interesaţi de proiectul legat de Pădurea Codrişor şi chiar au discutat intens pe marginea acestui subiect.
Bistriţa Civică propune modernizarea şi valorificarea Pădurii Codrişor, iar pentru a putea duce în Consiliul Local un proiect de hotărâre pentru punerea în practică a acestei idei adună semnături. De 3.850 de semnături este nevoie pentru ca "Salvăm Pădurea Codrişor" să ajungă în Consiliul Local, iar Bistriţa Civică a strâns până acum peste 2.000.
La întâlnirea de astăzi au fost invitaţi, oficial, inclusiv primarul Ovidiu Creţu şi cei 21 de consilieri locali. Prezent au răspuns însă doar patru dintre aleşii de la municpiu: Sorin Hangan, Gheorghe Tuţă, Vasile Moldovan şi Maxim Gagea.
"Până când oamenii nu se vor implica în viaţa comunităţii lor lucrurile vor merge prost. Bistriţenii nu trebuie să stea în case, trebuie să le pese de ce se întâmplă în comunitate. Acest proiect îşi propune să realizeze un lucru util pentru Bistriţa. Avem un dar de la natură (n.red. Pădurea Codrişor). Mulţi au întrebat de ce vrem să salvăm pădurea. Vrem să o salvăm de sălbăticie, vrem să o salvăm de nomazii care îşi fac tabere acolo, vrem să nu mai fie rampa de gunoi a oraşului pentru că nomazii aduc gunoaie şi ce nu e bun aruncă prin pădure", a spus Florin Chereji în faţa celor adunaţi la dezbatere.
Bistriţa Civică propune amenajarea în Pădurea Codrişor a unor alei pietonale, piste pentru biciclişti, zone de picnic, locuri de joacă şi zone pentru recreere, iar pentru asta membrii asociaţiei speră să aibă susţinerea consilierilor locali.
Bistriţenii prezenţi la dezbatere au fost susţinători aprigi ai ideii de modernizare şi valorificare a pădurii.
"Dacă proiectul va avea succes va fi o victorie a societăţii civile. Haideţi ca împreună să alegem o soluţie bună", le-a spus ecologistul Marius Bălan celor prezenţi în sală.
Un alt bistriţean susţinător al acestui proiect, Eugen Iudean le-a povestit celor care au mers la dezbatere cum arăta Pădurea Codrişor în urmă cu câţiva zeci de ani. Bistriţeanul îş aminteşte cum se juca în copilărie acolo şi cât de frumoasă era zona.
"În Pădurea Codrişor să ştiţi că erau cireşi când era eu copl şi mergeam acolo la furat de cireşe. Nu vreau să îmi fie ruşine şi nu vreau nici copilului meu să îi fie ruşine cu Bistriţa", a explicat Eugen Iudean.
Şi consilieru local liberal Gheorghe Tuţă a ţinut să vorbească despre "Salvăm Pădurea Codrşor". "Aş fi putut să iniţiez eu acest proiect pentru că am acest drept. Era mai simplu pentru că nu mai era nevoie de semnături, dar s-ar fi spus că totul este politic. Am spus că este timpul ca şi societatea civilă să îşi spună cuvântul", a explicat Gheorghe Tuţă.
Liberalul a promis că atât el, cât şi colegii lui de partid vor susţine acest proiect.
Bistriţa Civică promite că nu se va opri aici şi că va face tot ce se poate pentru a aduna semnăturile necesare pentru ca "Salvăm Pădurea Codrişor" să ajungă în dezbaterea Consiliului Local Bistriţa.