Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  56 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO - De Crăciun fii mai bun: Maria, o copilă cu voce de înger, vrea de la Moșu un costum popular

18/12/2013 18:19:35 Raluca NECHITI  
Maria are 10 ani și este o optimistă deși viața nu a fost deloc blândă cu ea, în urmă cu 5 ani pierzându-și ambii părinți. Știe că bunica o întreține cu greu așa că pretențiile ei nu sunt mari. Marele ei vis, nerostit încă numai Moșului Crăciun, este un costum popular și, poate, un telefon să vorbeasă cu prietena ei, Sara, și cu ceilalți bunici.

În urmă cu cinci ani, soarta nu a fost deloc blândă cu micuța blondă cu ochișorii albaștri. Într-o seară și-a pierdut și mama și tata. Până de curând a locuit cu bunicii din partea mamei, cărora le-a dat-o statul în grijă, însă nevoile tot mai mari și banii puțini i-au determinat pe bunicii din Caraș-Severin să renunțe la fetiță. Și așa, micuța a ajuns în grija bunicii din Ciceu Cristești care din pensia micuță pe care o are își crește cu drag și multă grijă nepoata. Și ceilalți bunici vin, ori de câte ori pot, s-o vadă și s-o răsfețe măcar puțin cu multă dragoste, că alte averi nu au.

„La școală era tot mai greu și ei nu mă mai puteau ajuta. Nu știau... Aici, la școala din Ciceu Cristești îmi place foarte tare, mă ajută domnul director cu tot ce nu știu. E tare frumos la școală, sunt multe desene, se pune accent pe creație, îmi place foarte tare” - ne povestește Maria pe care am găsit-o ieri încă la școală.

Aici, la Ciceu Cristești, a învățat să colinde. „Are o voce și o forță incredibilă. Când o văd ceilalți copii cu câtă dragoste și implicare cântă, toți sunt mobililizați să cânte mai bine și ei” - ne spune emoționată profesoara Nadia Urian, cea care se ocupă acum ca elevii școlii din Ciceu Cristești să învețe colinde noi, pe care puțini le mai știu astăzi.

„Cântă foarte frumos și pricesne...noi avem acțiuni și cu biserica, iar Maria și bunica sunt printre primele care se mobilizează și vin” - ne mai spune  Nadia Urian.

Zilele trecute, la Ciceu Cristești a fost mare sărbătoare la care a participat și Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț. Cu greu, bunica Maria i-a făcut rost de un costum popular cu care și-a îmbrăcat nepoțica și a dus-o la biserică alături de colegii ei pentru a colinda.

Extrem de modestă și bine educată, întrebarea noastră - Ce vrei să-ți aducă Moșu? - a pus-o în dificultate pe Maria. Ne-a spus fără să se gândească nicio secundă că ar vrea un costum popular... Și în rest... nu știe...!

Dumnezeu a fost bun cu ea: i-a dat o voce de înger și o putere de a învăța să cânte extraordinară. Știe să cânte și la fluier, un fluier special pe care l-a primit de la câteva măicuțe catolice care au venit din Germania în satul bunicilor din Caraș și de la care a învățat să cânte.

„Am învățat foarte repede, deși am mers la cursuri destul de târziu. Și am reușit să învăț notele mult mai repede decât ceilați colegi care mergeau și ei la curs, la măicuțe” - ne povestește mândră Maria. „În fiecare zi îmi arătau două note și apoi îmi dădeau acasă să cânt un cântecel cu cele două note și așa am învățat... Eu am prins foarte repede, am învățat prima toate notele. Îmi plăcea foarte mult să cânt și abia am așteptat să aduc fluierul acasă, să le arăt la bunici ce știu” - ne mai spune fetița.

Iubește muzica și vizează ca într-o bună zi să ajungă o... cântăreață adevărată. Viața nu a fost însă dreaptă cu ea și e conștientă că bunicii nu au posibilități să o întrețină la o școală de muzică, deși i-ar place tare mult să învețe să cânte și la alte instrumente. Mai mult decât orice o atrage chitara.

„Sara, prietena mea, are chiară și îmi place foarte mult cum cântă la chitară. Mi-ar plăcea să învăț și eu... La ceilalți bunici, aveam o chitară, dar îi lipseau coardele și nu am putut învăța, fost veche și am putut cânta la ea, dar mi-ar plăcea să învăț să cânt și la chitară” - ne mărturisește Maria.

Pentru că nu a scăpat de întrebarea cu Moșu, Maria a recunoscut pe finalul discuției că “îmi doresc când voi fi mare, deși bunica mi-a promis, știu că nu sunt așa multe posibilități și nu vreau să îi fac alte cheltuieli, un telefon să pot vorbi cu bunicii ceilalți și Sara are prietena mea și mă uit și eu (n.red. - la telefonul mobil)... mi-aș dori ca orice copil...”.

Și, chiar dacă nu a spus, ca orice copil, cu siguranță printre dorințele fetiței se află și dulciurile, fructele și chiar rechizitele pentru școala care îi e atât de dragă...

Moșu a auzit deja o parte din dorințele micuței și a pus-o la treabă pe creatoarea populară Virginia Linul care ne-a șoptit că lucrează intens pentru costumul Mariei și ne-a asigurat că din sacul lui Moș Crăciun nu va lipsi costumul popular al fetiței.

Să nu credeți că Maria ne-a lăsat să plecăm fără a vă dărui și ea ceva: câteva colinde minunate cântate cu bucurie de un îngeraș blond pe care toate probleme lumii nu au putut să o doboare.

********

********

 

********

 

********

 

Dacă colindele Mariei v-au încălzit sufletul și vreți să faceți o bucurie unui copil orfan înainte de Crăciun puteți lua legătura cu reporterii Bistrițeanul.ro la tel 0744 391 999.

6081 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro