Nechita Bumbu, un fost CFR-ist de 67 de ani și-a transformat casa într-o expoziție permanentă în ultimii 50 de ani de când se joacă cu măiestrie cu pensula și culorile. Pictorul a realizat peste 1000 de tablouri, mai puțin de jumătate alcătuind expoziția permanentă din propria casă.
Casa lui Nechita Bumbu te fascinează încă de când îi calci pragul. Oriunde te uiți te întâmpină câte un tablou, fie că este vorba despre hol, sufrageria sau dormitoarele. În ultimii 50 de ani, creațiile pictorului au ajuns să formeze o expoziție permanentă în propria casă.
Pictorul „amator” cum își spune, a început să picteze în urmă cu 50 de ani, pe când avea doar 17 ani, asta deși părinții săi abia știau să-și scrie numele, ce să mai vorbim de pictat.
În cei 50 de ani de activitate, Nechita Bumbu, care este la bază CFR-ist, meserie pe care a practicat-o mai bine de 30 de ani, a pictat peste 1000 de tablouri, 350 dintre ele regăsindu-se încă în casa acestuia din Nepos. Pictorul nu a avut prte de niciun curs de specialitate și de niciun profesor care să îi dezvăluie secretele culorilor.Toate le-a învățat singur, exersând și experimentând.
Inedită este și locația în care pictează. Deși i-ar fi mai ușor să se folosească de fotografii cu diverse locații sau clădiri, Nechita Bumbu preferă să picteze afară, la fața locului. Stă și câte 5-6 ore nemiștcat în fața clădirii sau a peisajului pe care le transpune pe pânză.
„E ceva natural să pictez afară. Natura a fost singurul meu profesor”, ne dezvăluie pictorul amator.
Pentru a putea picta afară, Nechita Bumbu și-a confecționat o trusă din lemn de 70 pe 40 de centimetri, pe care o poartă cu el oriunde merge, până și în vacanță. Aceasta conține șevaletul, un scaun, o umbrelă și un loc pentru culori și pensule și poate fi agățată chiar și de bicicletă.
Dumnezeu i-a dat harul, Dumnezeu îi poartă mâna
Pictorul amator consideră talentul său un dar de la Dumnezeu, motiv pentru care atunci când ceva nu îi iese apelează tot la cele sfinte pentru a rezolva problemele.
„Ce fac eu e un dar de la Dumnezeu. Dumnezeu îți poartă mâna, tu doar ai pensula și vopseaua. De multe ori nu-mi iese ceva la un tablou, spun o rugăciune și după îmi iese. Acesta este secretul meu”, ne dezvăluie pictorul.
Nechita Bumbu ți-ar putea povesti ore în șir despre fiecare tablou în parte. Cunoaște povestea fiecăruia, care de multe ori este presărată cu întâmplări inedite.
Tablourile fostului CFR-ist au ajuns în SUA, Spania, Germania, Polonia, Republica Moldova și Grecia. De asemenea, în ultimii 50 de ani, tablourile sale au putut fi admirate în peste 50 de expoziții personale și colective în București, Cluj-Napoca, Dej, Bistrița și Năsăud. Culmea, marea majoritate au fost oferite cadou și nu vândute, pentru că „arta făcută pe bani nu mai e artă”.
Cât despre evaluarea fiecărui tablou, Nechita are o filozofie simplă și practică:
„Îți crește sufletul când vezi că și un copil de câțiva ani recunoaște locul pe care l-ai pictat, înseamnă că este un tablou reușit”.
Vezi în video-urile de mai jos povestea lui Nechita Bumbu, dar şi prezentarea câtorva dintre tablouri