Dacă vrei să construieşti o societate bazată pe virtute, trebuie să-l găsești pe Dumnezeu, să te înțelegi pe tine în Iisus, căci nu există virtute fără covârşitoarea, tulburătoarea revelație hristică – a remarcat profesorul Ioan Chirilă, prezentând ieri, la Casa Cărții „Nicolae Steinhardt”, cartea lui Andrei Marga – „Religia în era globalizării”.
Profesor universitar, fost ministru de externe al României şi ministru al educației (între 1997-2000), laureat al premiului Herder în 2005 și a numeroase distincții, autor a peste 45 de cărți și Doctor Honoris Causa al unor universități de prestigiu – profesorul Andrei Marga născut chiar în Bistrița-Năsăud (în Satul Nou) și-a lansat ieri la Bistrița, la Librăria Casa Cărții „Nicolae Steinhardt”, două dintre cărțile sale recente – „Religia în era globalizării” și „Introducere în filosofia contemporană” publicat de Editura Compania.
Preotul profesor Ioan Chirilă, președintele Consiliului Academic al Univiversității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a amintit de efervescenţa culturală resimţită pe aceste meleaguri în cele câteva ocazii în care l-a însoţit pe Andrei Marga în satul natal.
Ioan Chirilă a recunoscut că fiecare întâlnire cu Andrei Marga reprezintă intersecţia cu o personalitate cu viziune şi o rară rigurozitate sistemică – remarcând şi faptul că profesorul sesizează punctul de legătură între dimensiunea religiei şi cea a globalizării care cuprinde deja toate zonele existenţei – de la ştiinţă, artă, societate şi până la educaţie...
Orice societate ar trebui construită în jurul conceptului de virtute, susține profesorul Andrei Marga, iar dacă vrei să găsești o societate organizată în jurul virtuții, trebuie să-l găsești pe Dumnezeu, să te înțelegi pe tine în Iisus, pentru că nu există virtute fără revelația hristică, atât de covârșitoare și tulburătoare… – a mai spus profesorul Ioan Chirilă, prezentând publicului bistrițean volumul „Religia în era globalizării” (publicată de Editura Academiei Române).
Mihai Popa, directorul Editurii Academiei Române București a precizat că încă un volum semnat de Andrei Marga şi intitulat Universitatea veritabilă se află în lucru, în acest moment, la Editura Academiei Române şi speră să fie publicat până la sfârşitul anului.
Despre „Introducere în filosofia contemporană” a vorbit dr. Alexandru Uiuiu – fost student al profesorului Andrei Marga, de altfel, care a și evocat plin de emoție cursurile profesorului Andrei Marga: „Când domnia sa își începea prelegerile – se dubla lumina în încăpere…” a afirmat Alexandru Uiuiu, precizând că Introducere în filosofia contemporană este o operă de-o viață, dar și că societatea ar trebui să-i fie recunoscătoare lui Andrei Marga pentru pledoaria sa continuă pentru rolul ideilor și al filosofiei în societatea contemporană…
Moderatorii întâlnirii au fost dr. Gavril Țărmure, manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi dr. Mircea Gelu Buta, manager al Spitalului Județean de Urgență Bistriţa-Năsăud – evenimentul fiind organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură, Librăriile Aletheia şi Rotary Club Bistriţa.