Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO – ALEXANDRU GRECU: Elevul de azi – Artistul remarcabil de mâine...!

25/11/2017 12:36:34  
De mult timp am dorit să-i fac acest crochiu. Îl cunosc bine și, fără să-l fi urmărit expres, știu cum a evoluat în anii precedenți la... „Fête de la musique” (vezi foto). Face parte din categoria celor ce fac cinste urbei noastre. În fine, l-am prins între două concursuri, tocmai venit de la Zalău și pregătindu-se să plece la un altul.

De nouă ani cântă la chitară clasică. A lucrat de la bun început cu domnul prof. Pop Valentin. Chitara a descoperit-o la 7 ani. Domnul Cornel Grecu, tatăl lui Alexandru este instructor auto. L-a avut „elev” pe domnul Valentin Pop. Când a aflat că este profesor de chitară, tatălui i-a venit ideea. L-a rugat pe muzician să vadă dacă băiatul său are talent și ureche muzicală pentru a face acest instrument, adică a studia ghitara clasică. 

Alexandru recunoaște că nu prea era familiarizat cu muzica pe vremea când era mic. Domnul profesor Pop Valentin l-a testat. A remarcat că Alexandru are „stofă” și așa au început să lucreze împreună.

Da, a existat clar, talentul. Profesorul l-a depistat imediat, tot așa cum un diamant se face imediat remarcat din țărână. Acum după 9 ani, se poate vorbi de un progres enorm. Talentul „prelucrat” se dezvoltă, evoluează, crește ca valoare și se face remarcat. Simțul ritmic, simțul armonic, melodic, toate se așează pe un curs ascendent.

Bineînțeles că e vorba de muncă, multă muncă! Câte ore pe zi? Greu de spus. Depinde cât de repede „prinde” o metodă, o manieră de așezare a mâinii, degetelor, pe instrument, pe coarde, poziția de ciupire, sau lovire a coardelor, intensitatea. Acum, pentru participarea la un concurs, la un spectacol, de pildă la cel de la Zalău, de unde tocmai s-a întors cu rezultate foarte bune, Alexandru recunoaște că a lucrat 5-6 ore/zi.

Mai sunt apoi și zone de relaxare când se reîntoarce la materiile de la școală. Trebuie să recupereze ce „a pierdut” prin absență. În general, spune dl Pop Valentin, „cheia este insistența. Să nu oprești niciodată, pregătirea să o continui în fiecare zi. Numărul de ore nu cred că are atât de mare importanță. Mai degrabă contează ce faci în timpul acela, cât de atent ești la detalii, cât de repede prinzi, cum spunea și Alexandru. Dacă un elev are nevoie de o oră pentru a învăța o metodă, altuia i-ar ajunge o jumătate sau un sfert de oră”.

Alexandru se încadrează în cazul cel mai bun, dintre toți elevii domnului profesor Pop Valentin. Prinde foarte repede. Are un talent motric extraordinar. Talent deosebit dublat de o inteligență pe măsură. Prinde foarte repede. Aceasta îl face să fie special. Evident că ulterior mai și muncește foarte mult.

După ce termină liceul aici, la Bistrița vrea să studieze la o academie de muzică din străinătate. Nu se vede făcând facultate în țară, deoarece aici lumea nu prea apreciază chitara clasică. Nu este așa de ascultată ca afară. În plus, sunt și alte obstacole de natură financiară. Costă mult să faci facultatea.

Nici în străinătate nu-i ieftin. Există însă burse și mai există marii profesori ai instrumentului. La ora aceasta sunt 3. La Lille în Franța, la Praga - Cehia și la Maastricht în Olanda. Ierarhia academiilor e făcută de Alexandru în funcție de profesor! De fapt ideea de a lucra, învăța cu acesta e importantă și nu neapărat locul.

Cei trei profesori sunt în top 5 pe plan mondial și se numesc Judicaël Perroy, Carlo Marchione și Pavel Steidl. I-a cunoscut cu prilejul participării sale la concursurile din străinătate, în Italia, Austria, chiar și în România când acești maeștri au venit să concerteze.

După spectacole aceștia s-au întâlnit cu tinerii chitariști români și au acceptat să facă câteva lecții cu ei. Se simte că tentația e spre Franța. Acolo ar vrea să-și continue studiile. Doamne ajută!

Să reținem și aspectul esențial: are doi părinți admirabili – Cornel și Gherghina Grecu care-l secondează și ajută fără rezerve, ceea ce contează enorm! Azi în clasa a X-a, Alexandru Grecu este mulțumit de activitatea lui și satisfăcut de calea aleasă. Crede că chitara este ceea ce i se potrivește. Are astfel un viitor cert. Nu face nici un exces. Este foarte modest și convivial cu toți cei din jur.

Eu îl văd pe Alexandru – spune doamna director, prof. dr. Raluca Mărginean - prin prisma unui profesor de cultură generală, a unui psiholog. Văd un copil cu o inteligență superioară, deasupra nivelului mediu cu mult. E bun la muzică, dar și la celelalte discipline. În același timp văd și un copil timid cu managerierea emoțiilor, tipică unui adolescent, introvertit, dar nu știu cum reușește că atunci când e în fața unui public așa de bine se adună că izbutește să-i capteze atenția, uitând de propria-i timiditate. Pe Alexandru îl văd un copil complet și cu un viitor fantastic, cu un potențial impresionant și mă bucur că e la noi”.

Bobocul de trandafir vorbește, anunță trandafirul de mâine, trebuie doar să știi să-l privești și să-l asculți – îmi spunea July, o bună colegă de biologie. Se întrezărește așadar că Alexandru este un artist între oameni. E deja recunoscut prin premiile și diplomele obținute în țară și străinătate. Un model, un motiv de mândrie pentru noi, bistrițenii, demn de urmat de cât mai mulți elevi din ziua de azi. Felicitări ALEXANDRU GRECU! Felicitări Liceului de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, direcțiunii, doamnei prof. dr. Raluca Mărginean, manager și devotatului dascăl de ghitară clasică, dl. prof. Pop Valentin.

Dragi părinți luați aminte! Vedeți, verificați ce talente se ascund în copiii dumneavoastră. E de o mie de ori de preferat să studieze un instrument, de exemplu, sau să joace fotbal, handbal, tenis etc., decât să-și piardă vremea la „chat” pe internet, ori uitându-se la te miri ce filme sau pierzând timpul prin parc.

Există talent, înclinație spre un domeniu sau altul, în fiecare copil! Trebuie doar descoperit și pus în valoare. Toți vom avea numai de câștigat! În încheiere, ascultați vă rog, spre exemplificare, acest scurt intermezzo de Bach în interpretarea lui Alexandru Grecu. Sper să vă convingă și să vă placă.

Mircea Seleușan-Bătrânu

4033 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro