Cercetătorii au descoperit în Peștera Tăușoarelor peste 6.000 de lilieci din 5 specii protejate și asta numai pe o distanță de un kilometru! Se aprecieză că aici trăiesc peste 10.000 de lilieci.
Copiii și localnicii din Rebrișoara, Rebra, Telciu, Parva și Coșbuc, comune care se află în zona de protecție a ariei protejate din care face parte Peștera Tăușoarelor au aflat multe secrete despre liliecii care sunt adăpostiți în cea mai adâncă peșteră din România.
Prin campaniile de informare și conștientizare sute de copii și adulți au informații noi despre Peștera Tăușoarelor, informații care se pare că au dus și la o schimbare de mentalitate.
Crin Trandafil-Teodorescu, custodele peșterii dar și responsabil științific al proiectului le-a povestit copiilor și adulților din zonă despre lilieci.
„Peștera rămâne foarte valoroasă pentru comunitate din următorul aspect: liliecii care sunt în număr de peste 10000 de unități, în martie 2015 am recenzat 6000 de lilieci din cinci specii recunoscute pe doar 1 km din această peșteră. Ei au un aport greu de exprimat pentru economia zonei. Un singur liliac consumă într-o noapte mai bine de 1000 de insecte. Toate speciile de lilieci sunt insectivore de aceea sunt protejate de lege și ajută foarte mult agricultura” a precizat mai custodele care a povestit astăzi presei cum a reușit să schimbe mentalitatea copiilor despre lilieci.