Ieri s-a încheiat la Sinaia cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de chitară clasică iar bistrițenii au motive să fie mândri! Alexandru Grecu, elev în clasa a VI-a la Liceul de muzică „Tudor Jarda” a concurat cu cei mai reputați chitariști, la două categorii de vârstă, și a obținut un impresionant premiu I dar și un premiu special.
Festivalului Internațional de chitară clasică de la Sinaia are o istorie de 31 de ani, fiind înființat de maestrul Ilarion Ionescu Galati, iar cel care a câștigat prima ediție, din 1983, este chiar actualul organizator – profesorul Liviu Georgescu – unul dintre cei zece dascăli incluși în „Liga profesorilor excepționali”.
Scopul acestui festival este să ofere tinerei școli de chitară clasică din România posibilitatea de a studia cu cei mai importanți maeștri internaționali ai momentului, de a audia instrumentiști de valoare ai marilor scene de concert precum și de a se compara cu școlile de traditțe ale genului din toată lumea.
Festivalul a cuprins două secțiuni de concurs – una de concurs internațional destinată chitariștilor peste 18 ani și concursul internațional al tinerilor chitariști împărțiți pe trei categorii de vârstă: A (7-10 ani), B (10-13 ani) și C (14-17 ani).
Bistrița a fost reprezentată la acest festival internațional de Alexandru Grecu care a participat la două categorii de vârstă și s-a descurcat de minune, impresionând ambele jurii. Alexandru Grecu a obținut locul I la categoria sa de vârstă (categoria B) din 17 concurenți dar s-a înscris în competiție și la categoria superioară (categoria C, 14-17 ani) unde a obținut un premiu special din 28 de concurenți.
Au participat cchitariști din Chile, Italia, Belarus, Bulgaria, Franța, Anglia, Germania și România. În cadrul festivalului s-au desfășurat și cursuri de măiestrie (masterclass), la care Alexandru Grecu a făcut o impresie foarte bună, primind aprecieri de la mari maeștri ai chitarei clasice precum Judicael Perroy (Franța), Gerhard Reichenbach (Germania), Rossen Balkanski (Bulgaria), Natalia Lipnitskaya (Belarus) dar și Cătălin Ștefan Pătrașcu din România. Pentru participarea sa la aceste cursuri desfășurate în afara competiției – Alexandru Grecu a fost de asemenea recompensat cu o diplomă specială de masterclass.
Din programul evenimentului nu au lipsit recitalurile desfășurate la Casinoul Sinaia, o prezentare de instrumente susținută de maestrul lutier Constantin Dumitru și concertul de gală „Gala Concert - Five a'clock” desfășurat la Sala Regatului din Castelui Peleș.
Alexandru Grecu este elev al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” și studiază chitară clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop și nu se află la primele distincții obținute în competițiile importante ale acestui instrument. Mai multe despre premiile cucerite de Alexandru Grecu puteți citi chiar AICI și AICI !