Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  107 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Victor Perdevară, bistrițeanul care a parcurs Europa cu doar câțiva euro în buzunar: de la generozitatea cerșetorilor la mâncarea „șifonată"

06/03/2015 09:10:13 Bianca SARA  
Victor Perdevară s-a întors anul trecut din călătoria vieții lui. Mai bine de un an și jumătate bistrițeanul de 27 de ani a poposit prin Europa, petrecând între câteva zile și chiar jumătate de an în fiecare locație, cu doar câțiva euro în buzunar. Cum e posibil, ați întreba...îl lăsăm pe Victor să ne lămurească.

Țin minte și acum cum am ridicat sprâncenele mirată când am auzit de călătoria lui Victor. Se întâmpla în urmă cu un an, când el deja era pe drumuri de aproape un an. În timp ce eu încercam să mă încălzesc cu o pătură și cu un ceai, (era luna februarie), Victor se relaxa pe plajă în Cipru...

Dar să începem cu începutul. Bistrițeanul de 27 de ani și-a luat bicicleta și s-a pornit spre Ungaria cu gândul de a pedala vreo două săptămâni după care să se întoarcă în dulcea Românie. Avea doar puțin peste 250 de lei cu el, iar donațiile spontane și suportul material pe care le-a primit încă de la început l-a determinat să transforme o scurtă vizită în Ungaria în turul Europei pe bicicletă.

A văzut Ungaria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia, Grecia, Turcia, Cipru, Italia, Elveția, Franța, Luxemburg, Germania și Belgia. A petrecut în aceste țări între câteva zile și aproape jumătate de an. Cel mai mult a petrecut în Cipru, 5 luni.

Întreaga călătorie s-a bazat pe donațiile spontane și pe bunătatea celor din jur. Cu alte cuvinte, Victor a primit atât diverse sume de bani, cât și mâncare sau cazare gratuită. Uneori, în schimbul cazării, a mesei sau a banilor a prestat diverse munci, de la curățenie la cules fructe din livezi.

„Am privit fiecare situație cu amuzament și relaxare. De multe ori după ce treceam printr-o situație ciudată mă prăpădeam de râs. Așa am reușit să rezist și să merg mai departe”, dezvăluie Victor.

Având în vedere faptul că a cam ocolit hostelurile și gazdele de pe Internet, Victor a avut parte de cele mai ciudate experiențe. A dormit în studioul porno al unui cuplu de homosexuali din Ungaria, într-o tabără militară din Turcia, la un dependent de heroină din Bosnia și în mai multe mănăstiri catolice din Elveția și Croația.

Aventurile de care a avut parte Victor au fost puse pe blog-ul personal citit pe nerăsuflate de prietenii din țară, dar și de rudele îngrijorate. La întoarcerea în țară, bistrițeanul a hotărât să pună pe hârtie toate aceste experiențe și să le transforme într-o carte.

Turcii- obsedați de sex

Despre greci Victor spune că sunt extrem de relaxați și că nu prea îi preocupă planurile „de oameni mari”, motiv pentru care nici nu prea se confruntă cu probleme sociale precum consumul exagerat de alcool.

Italienii în schimb au tendința de a aduna comunitatea, punând parcă în practică principiile comunismului ale lui Marx.
Pentru turci în schimb este foarte dezvoltat cultul banului, familia și femeia. Regulile religioase care conduc întreaga societate turcă sunt prea mult pentru unii dintre cetățeni, motiv pentru care se refugiază în alcool.

„În Turcia am hoinărit pentru două luni și zilnic se găseau mai mulți bărbați să mă întrebe: „Când ai făcut ultima dată sex?” Întrebarea venea fără intenția de a mă pune-n legătură cu vreo curvă. Târziu, spre finalul călătoriei prin Turcia, mi-am dat seama că ăștia doreau să audă pompa-pompa și să râdă apoi ca niște adolescenți ce se laudă cu prima dată...” povestește Victor.

Cât despre români, Victor spune că au reprezentat cea mai frumoasă surpriză din călătoria sa. Gălăgioși și bucuroși să-i întâlnească pe ai lor în străinătate, românii părau prinși între două lumi: nu erau nici acasă și nu se integrau nici în țările în care munceau pe brânci.

Cerșetorii i-au dat lui Victor o lecție de solidaritate

La ultima întâlnire, Victor mi-a dezvăluit un lucru care m-a pus puțin pe gânduri, mai ales că se referă la o categorie socială hulită și „indezirabilă”.

„Mie îmi plac foarte mult oamenii străzii. Dacă aș face un top, oamenii străzii, anarhiștii ar fi în frunte. Sunt dragi mie pentru că de fiecare dată când bați la ușa lor ești bine primit. Nu am văzut o lecție de solidaritate mai mare în altă parte”, dezvăluie hoinarul.

De un astfel de act de generozitate a avut parte Victor în Paris, unde un cerșetor l-a servit cu croissante, deși trăia în condiții cel puțin vitrege.

Despre mâncarea „șifonată” și reciclarea din tomberoane

Victor mi-a vorbit încă din luna decembrie de o practică întâlnită în Europa care ar ridica multe sprâncene pe tărâm românesc: reciclarea produselor alimentare. Cu alte cuvinte, supermarketurile arunca tot ceea ce nu mai este considerat „proaspăt” deși de cele mai multe ori produsul în cauză mai poate fi consumat.

Această aruncare a produselor alimentare, fructelor, produselor de panificație duce la o risipă enormă, motiv pentru care mulți încearcă să „salveze” aceste produse și să aibă parte în același timp de mese gratuite.

„Ca să înțelegi... nu se moare de foame. Pentru unii e degradant să meargă la supermarket și la brutării și să ia din tomberon, pentru mine nu e degradant, pentru că se aruncă foarte multe lucruri, care sunt comestibile. E o practică curentă să reciclezi mâncarea de la supermarket. Am întâlnit-o foarte mult în Germania, Grecia și Franța”, ne explică hoinarul.

 

3944 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro