„Am văzut în toată lumea expoziţii sau magazine de design vestimentar, dar niciunde nu am simţit că aceste haine îţi îmbracă şi sufletul, nu doar trupul”, a declarat recent, într-un interviu, prof. dr. Sebastian Vasile Dâncu, vicepremier al Guvernului României, amintind cât de impresionat a fost de o paradă a modei realizată de Virginia Linul.
În numărul curent al revistei Formula AS, Sebastian Vasile Dâncu – vicepremierul României şi ministrul Dezvoltării şi al Administraţiei Publice, face câteva declaraţii savuroase şi descrie admirativ o paradă a modei realizată de creatoarea Virginia Linul, la care a asistat şi care l-a emoţionat. „Am văzut o paradă a modei, realizată de Virginia Linul, o năsăudeancă de-a mea, cu nişte creaţii vestimentare moderne, dar care foloseau modele tradiţionale. Am văzut în toată lumea expoziţii sau magazine de design vestimentar, dar niciunde nu am simţit că aceste haine îţi îmbracă şi sufletul, nu doar trupul, ca în cazul creaţiilor acestei artiste din Salva.
Nu pot eu, un om singur, ministru într-un guvern de un an, să salvez ţărănimea, dar voi face tot ce pot pentru a sprijini proiecte de toate felurile, care duc spre asta. Trebuie să-i ajutăm pe oameni să trăiască decent în satele lor, să-i ajutăm să câştige bani din munca lor, să-şi poată face planuri de viitor pentru ei şi pentru generaţiile tinere, şi să-i stimulăm să nu-şi uite originile, să valorifice minunile pe care le au în suflet şi tradiţia lor. E atât de simplu!”, a mai afirmat Vasile Sebastian Dâncu despre exemplul de succes care poartă deja un nume greu şi consistent cât un brand – Virginia Linul!
Mai mult decât emoţionant – vicepremierul României vorbeşte în interviu despre civilizaţia rurală ca „mod de viaţă” – ca „fiinţare, în acord cu cosmosul”, despre respectul naturii şi magia dumnezeirii – despre elementele morale necesare şi suficiente vieţii în comun, dar şi despre o anume, subtilă „conştiinţă a unei unicităţi existenţiale concrete, traduse în fapte şi idei”: Civilizaţia rurală are anticorpii pentru pierderea de sens pe care o traversează cultura urbană de azi, ea poate să ofere societăţii şi omului modern o alternativă la pierderea sensului, a uitării de sine sau a crizelor de identitate. Suntem într-un punct de cotitură, cred eu; în noua lume a spaimelor şi emoţiilor de masă, în care trăim tot mai periculos şi mai artificial, cred că am putea să căutăm sensuri fundamentale în ADN-ul culturii noastre populare, de fapt, ADN-ul fiinţei noastre…”.
Semn că satul de obârşie al vicepremierului Sebastian Vasile Dâncu (Runcu Salvei, în care trăieşte şi tatăl său, poetul ţăran Vasile Dâncu, invocat în interviu) şi-a pus amprenta definitiv asupra sa, oricât de înaltă ar fi funcţia…
Interviul complet poate fi citit şi savurat accesând linkul de mai jos:
Prof. Dr. Vasile Sebastian Dâncu: „Nepăsarea faţă civilizaţia rurală este un Colectiv al spiritualităţii noastre"