Mihai Constantin a susținut la Bistrița un stagiu de kickboxing, alături de cei mai tari sportivi ai săi, Cătălin Moroșanu și Sebi Ciobanu. El a acordat un interviu în excusivitate reporterilor Bistrițeanul.ro.
Tehnicianul a ochit talentul fighter-ilor locali și crede cu tărie că Bistrița poate naște campioni ai sporturilor de ring. La eveniment au participat sportivi de la clubul Profesional Fight Gym, Firekickboxing Gherla şi Tao Cluj, dar şi alţi luptărori dornici de afirmare în luptele de ring.
La sesiunea de autografe, surpriză: a sosit și Emil Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, iubitor al luptele de ring şi un susţinător al kickboxing-ul local, în viitor. Şef al filialei PSD, Radu Moldovan s-a salutat şi a glumit cu Cătălin Moroşanu cu care este rival în plan politic, luptătorul fiind consilier judeţean din partea PDL.
Campionii SuperKombat au ţinut două şedinţe de antrenament şi au arătat o parte din tehnicile folosite în marile meciuri la care au participat. Cătălin Moroşanu a avut un discurs motivaţional de mare efect şi a vorbit fighterilor despre mentalitatea de învingător. Chiar dacă s-a apucat de kickboxing relativ târziu, la 21 de ani, Moroşanu şi-a văzut visul cu ochii şi a ajuns un mare campion, tocmai datorită spiritului său de luptător.
Sebastian Ciobanu a fost admirat pentru eleganţa mişcărilor şi pentru modestia de care a dat dovadă. Foarte atent pe detalii, Ciobanu l-a secondat pe Mihai Constantin şi încă de pe acum, Sebi arată calităţi de antrenor de mare clasă.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Bistrițeanul.ro, șlefuitorul de diamante Mihai Constantin a vorbit despre kickboxingul românesc, despre dragostea pentru sportul de contact și despre secretele marilor campioni...
Reporter: Ați susținut un prim stagiu de kickboxing la Bistrița. Ce impresii v-ați făcut?
Mihai Constantin: Am rămas impresionat de clubul Profesional Gym, care într-un an s-a impus printre celelalte cluburi din țară. Sportivii au potențial și antrenorii, de asemenea. E primul stagiu unde îi am alături pe Sebi și pe Moro, pentru că noi NU prea susținem astfel de seminarii. Nu am fost solicitați și NU prea avem timp. Acum am venit la inițiativa lui Ionel Burduhos, cu care avem o relație specială și ne-am simțit excelent. Prevăd o colaborare de viitor, cu acest club...
R: Cum vi se par sportivii români, în comparaţie cu cei din afară, cu olandezii sau cu ţările dezvoltate, unde sunt alte condiţii de pregătire?
Românii au genă bună și calități de luptători. De aceea fac spectacol în galele unde sunt chemați. Cum zicea și Jerome le Banner, în ce privește kickboging-ul, la ora actuală, România e ca și Olanda, acum 10 ani. Asta e de bine. Apar săli moderne, cum e și la voi, la Bistrița, instructori cunoscători.... perspectivele sunt promițătoare.
Moroșanu e un luptător tehnic?
Nu!
Dar face show?
Asta, da, cu siguranță! Eu puteam să-l formez un sportiv tehnic, dar îl privam de calitățile lui cele mai mari: agresivitatea și forța pe lovitură. Oricum, se vede o îmbunătățire a stilului său de luptă. Moro NU e un luptător masiv pentru categoria grea și de aceea a trebuit să venim la presiune și să rupem distanța.
Dar Sebastian Ciobanu?
Ei, aici e altă poveste. Sebi a început de la 63,5 kg și a urcat treptat. A avut câteva meciuri foarte grele, dar va rămâne la 95 de kg. Aici se simte cel mai bine. E alt stil decât Moroșanu, cu alte calități. Are cadență în lovituri, e cerebral. Lui i se potrivește acest stil. Eu cred că Moroșanu va mai lupta 3-4 ani, iar Ciobanu încă 5-6 ani de acum încolo.
Se fac bani din kickboxing-ul profesionist?
Se fac... dar sunt puțini sportivi care îl fac la cel mai înalt nivel...
Despre antrenorii din România, ce părere aveți?
O părere foarte bună... se simte un progres și credeți-mă, am întâlnit oameni super-pregătiți acolo unde mă așteptam mai puțin. Să știți că am rămas plăcut-impresionat de mulți antrenori tineri din țară, anonimi. Aceștia pot crea sportivi foarte buni și o să vedeți ce creștere va avea kickboxing-ul, în scurtă vreme...
Cu Daniel Ghiță ar avea Moroșnu vreo șansă?
Dacă ar fi vorba de o bursă pe măsură și ar fi interes din partea publicului, am putea face meciul. Dar cred că avem cu cine să ne batem, înainte să ne batem într noi. Dar eu zic că am face meciul oricând, dacă ar fi interes...
Luptătorul preferat?
Van Roosmalen îmi place, iar din România îmi place Marius Tiță pentru că e și antrenor.... și luptător ... se zbate cu clubul său. E omul bun la toate.
Care a fost cel mai greu meci pentru Moroșanu?
Cel cu Paul Slowinski pentru că era într-o formă bună.
Dar a lui Ciobanu?
Cel cu Mighty Mo a fost foarte greu, pentru că lovește teribil de tare.
Țintiți spre circuitul Glory, poate cel mai tare la ora actuală
Sunt sportivi buni în Glory, dar NU e scopul nostru să ajungem acolo. SuperKombat e un circuit tare și e bine aici. Sportivii mei, Moroșanu și Sebi Ciobanu ar face față cu brio acolo
Moroșanu e de valoarea Glory?
Acolo se cere show și Moro ar fi foarte potrivit, dar NU ne plângem, avem meciuri în SuperKombat și nivelul e foarte bun
Pe viitor, ce planuri aveți pentru Bistrița?
Am vrea să organizăm o competiție de anvergură la Bistrița, împreună cu Profesional Gym, un club care a crescut enorm și are sportivi de calitate
Care e situația sporturilor de contact din România? Se vede o îmbunătățire față de situația de la început, de acum 10 ani?
Da și nu. În continuare e o problemă cu federațiile, sunt foarte multe interese, cu antrenorii orgolioși și cu sportivii care sunt campioni la nu știu ce stil. Sunt orgolii multe și asta face rău sportivilor pentru că ne izolează, în loc să ne adune.
Care e secretul unui MARE antrenor?
Eu am început în 2.000 cu kickboxing-ul. Am avut sute de sportivi, dar pentru marea performanță e nevoie de spirit și de psihic, pentru că mulți sportivi sunt geniali la sală, dar în ring se blochează. Sau în urma unei înfrângeri sunt cu moralul la pământ. Psihicul face diferența între un luptător adevărat și unul de pluton, iar aici se vede arta maestrului...
Vă place ceea ce faceți?
Enorm... sportul de contact mi-a oferit mari satisfacții. De aceea mă dedic... iar rezultatele sunt pe măsură. Cine pune pasiune în ceea ce face, va avea mari satisfacții.
Într-o relaţie foarte apropiată cu Ionel Burduhos, fondatorul Profesional Gym, luptătorii moldoveni promit să revină la Bistriţa pentru noi stagii de kickboxing. Pe plan local, Profesional Gym va organiza o competiţie de amploare la Sala Polivalentă din Bistriţa, undeva în toamnă. Tocmai de aceea, sportivii se pregătesc intens alături de antrenorii Cosmin Botezat şi Ionel Burduhos, pentru a demonstra forţă şi tehnică în gala locală, unde se vor confrunta cu luptători de mare valoare.