Prima hartă a Ţinutului Contelui Dracula este gata și sute de exemplare au ajuns deja în mâinile celor interesați s-o descopere, primii care au intrat în posesia ei fiind participanții de la Festivalul Usturoiului. Harta și primul ghid turistic al județului sunt disponibile și în Bistrița. AFLĂ unde:
Cu ocazia Festivalului Usturoiului, Asociaţia de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa – Năsăud” a lansat prima hartă a Ţinutului Contelui Dracula, sute de exemplare fiind împărțite participanților prezenți la Festival, care au primit și primul ghid turistic al județului.
Pe hartă apare şi primul traseu tematic, traseu ce începe în faţa Hotelului Coroana de Aur din Bistriţa, pleacă spre Han iar apoi continuă spre Livezile. Traseul continuă prin Dorolea, Cuşma, Dealul Negru, Valea Budacului (pe lângă Cabana Aluneasa), urcă în Munţii Călimani „La Trei Hotare”, o ia prin Poiana Cofuri, coboară până în partea de sus a satului Colibiţa, intră pe Izvorul Lung, urcă Valea lui Toader, Dealul Orb, coboară în Şendroaia şi ajunge la Castelul Dracula.
Traseul a fost marcat de salvamontişti, pe post de indicatoare fiind folosite tăbliţe tematice în formă de lilieci. Drumul are o lungime de 85 de kilometri şi poate fi parcurs în patru ore, doar cu maşini de teren.
Cei care doresc să parcurgă acest traseu, pot apela acum la ajutorul celor de la So Moto Racing.
„Închiriem o maşină cu două locuri pentru 150 de euro/zi. Dacă cineva doreşte să îi ajut ca şi ghid şi să mă urmeze pe mine, pe traseu off – road, având maşina lor, îi ajut pentru 100 euro/zi. Persoanele interesate de ofertă pot să mă sune la numărul 0722336967 sau să îmi scrie la adresa de mail somonelu@yahoo.com”, a explicat Ioan Şomodean pentru Bistrițeanul.ro.
În Ţinutul Contelui Dracula intră Lacul Colibiţa, arii protejate, locuri cu ape minerale, pârtii de schi alpin, zone pentru turism montan, ciclo şi moto turism, vânătoare, pescuit şi turism ecvestru. Iubitorii de animale pot întâlni în aceste zone urşi, cerbi, căpriori, capre negre, mistreţi, vulpi, lupi, râşi, cocoşi de munte, fazani şi iepuri.
Cei cărora li se face foame în timp ce admiră frumuseţile acestui ţinut pot opri la numeroasele restaurante care-şi oferă serviciile în zonă şi chiar pot poposi peste noapte la hotelurile şi pensiunile din ţinut.
Reprezentanţii Asociaţiei de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa – Năsăud” vor să introducă în acest ţinut şi anumite elemente care să-l facă mai atrăgător, dar şi mai înfricoşător.
„La ieşirea din pădure, pe traseul Contelui Dracula, chiar de unde se dezvoluie Castelul și Mănăstirea, în partea dreaptă este un platou unde sunt rămase cioturi dintr-o pădure. Din această porţiune se vede în zare biserica şi castelul. Această zonă dorim să o facem horror şi ne gândim să amplasăm cranii uscate în cioturi, la sugestia celor de la Serviciul Salvamont - o idee care ni s-a părut foarte bună” explică reprezentanţii asociaţiei.
Cei care vor vrea aşadar să exploreze acest ţinut pot găsi harta și primul ghid turistic al județului la punctul de informare turistic al Primăriei Bistrița ( de la intratraea Sugălete), dar şi la câteva hoteluri din Bistrița.
„Harta va fi actualizată de două ori pe an”, spun reprezentanţii asociaţiei.