Viitorul Bistriței este în educația copiilor noștri! De acord, dar totul rămâne un simplu slogan dacă nu se și face ceva concret în acest sens. Când, cum și de ce? Băgăm bani în școli care se închid pentru că nu mai sunt la modă? Construim creșe fără să ne uităm pe statistici?
Fiecare investiție trebuie gândită clar și analizată din punct de vedere al oportunității, pentru a nu se risipi resurse financiare importante pe școli, grădinițe sau creșe care în câțiva ani se depopulează, din diferite motive. Asta susține Constantin Rus, directorul celui mai renumit liceu din județ, CN Liviu Rebreanu, care face obiectul unui amplu proiect de reabilitare și modernizare.
El înțelege importanța realizării unor lucrări de fond în acest domeniu și, în calitate de membru al echipei lui Ovidiu Crețu pentru un nou mandat în legislativul municipiului, a „adoptat” unul din cele 11 proiecte majore propuse de candidații PSD la Consiliu local care vizează chiar investițiile în școli.
„E clar că nimic din ceea ce trebuie să fie trainic și durabil nu se poate face peste noapte! Totul devine realitate însă dacă te apuci temeinic de lucru, îți stabilești prioritățile și te ții de ele. Dovezi în acest sens sunt suficiente în Bistrița! Lucrările derulate în timp la marile școli din municipiu, cum ar fi de exemplu reabilitarea școlii primare și a clădirii principale de la CN Andrei Mureșanu, investițiile de la Infoel, atelierele de la Liceul cu Program Sportiv sau de la Grupul Școlar Forestier, intervențiile periodice la instituțiile de învățământ din oraș sau localitățile componente, precum și ceea ce se face la instituția pe care o conduc nu sunt vorbe goale sau promisiuni fără acoperire”, susține Constantin Rus.
El spune că investițiile administrației locale, condusă de colegul său Ovidiu Crețu, în infrastructura școlară s-au cifrat la peste 15 milioane de euro și au vizat instituții de învățământ pe toate nivelele: de la creșe până la instituții de învățământ liceal!
„Modernizarea şcolilor, dotarea cu echipamente IT şi conectarea la internet, dotarea cu mobilier şi resurse didactice specifice activităţilor performante în educaţie sunt prioritățile noastre! În acest sens, vom susține în viitorul Consiliu Local necesitatea atragerii de fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea școlilor din municipiu, iar acolo unde nu ne încadrăm pentru obținerea de finanțare nerambursabilă să alocăm bani de la bugetul local”, spune Constantin Rus.
Care sunt instituțiile de învățământ vizate? Școlile gimnaziale nr. 4, nr. 5 „Lucian Blaga”, nr. 1 (corpurile B și C, plus sală nouă de sport); Școala gimnazială cls. V-VIII a Colegiului Național Andrei Mureșanu, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” (corp A), Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnologic de Servicii, Liceul de Muzică „Tudor Jarda”; Grădinița „Dumbrava Minunată”, Grădinița cu program prelungit nr.12 și Creșa nr 4 din str. A. Mureșanu, Grădinița cu program prelungit nr. 3 și Creșa nr. 3 din str. Aleea Plăieșului, Grădinița cu program prelungit ''Căsuța cu povești'' din str. Zimbrului nr. 9 și construcția unui imobil nou pentru Grădiniţa nr. 2, str. Nicolae Bălcescu, nr.38 A.
Constantin Rus susține că pentru majoritatea instituțiilor de învățământ menționate se va merge pe proiecte cu finanțare europeană ce vor fi depuse pe axele 10, 5 și 3 din Programul Operațional Regional 2014-2020.
(PE)
PSD BN; Agenția 215 SRL; Cod Unic de identificare atribuit de AEP 21160002