În 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor, Iustin Nechiti, tânărul care a revoluționat, deocamdată doar pe hârtie, centrul orașului Năsăud, își va dezvălui proiectul în cadrul unei dezbateri constructive despre îmbunătățirea spațiului public din orașul academicienilor.
Iustin Nechiti are 25 de ani și de ani buni locuiește în Cluj-Napoca. Deși a plecat din Năsăud de ceva vreme, tânărul arhitect nu a uitat de orașul său natal și a ținut neapărat să transforme centrul orașului în care a crescut folosindu-se chiar de lucrarea sa de diplomă.
„Puteam să aleg orice altceva, dar având în vedere că sunt și din Năsăud cunosc problemele cu care se confruntă, așa că am zis să îmi fac și proiectul de diplomă și să vin și cu o soluție pentru centrul orașului”, spune tânărul.
Astfel, pentru lucrarea sa de diplomă, Iustin a ales să schimbe măcar pe hârtie centrul orașului natal, care l-a crescut și l-a format. Arhitectul s-a concentrat în lucrare asupra pieței din centrul Năsăudului, care, în perioada interbelică, găzduia toate marile evenimente ale orașului.
„În perioada interbelică, centrul orașului găzduia un târg de animale, era o piață deschisă ca în orice oraș transilvănean. Era o piață deschisă unde se întâmplau evenimente, care reuneau locuitorii. (...)Centrul a fost gândit inițial ca o piață, care a fost mutilată în perioada comunistă când s-a făcut acolo un sens giratoriu”, explică Iustin.
Năsăudul și-a câștigat renumele tot în perioada interbelică, dând României nu mai puțin de 21 de academicieni, 17 dintre ei fiind absolvenți ai actualului Colegiu Național „George Coșbuc”, unitate de învățământ care l-a format și pe Iustin. Printre personalitățile care s-au format la Colegiul Național „George Coșbuc”, ce funcționează deja de 150 de ani, s-a numărat chiar George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Florian Porcius sau Constantin Moisil.
Întreg proiectul a fost gândit, conceptualizat și pus în practică într-un an de zile. Acesta conține pe lângă o piață pietonală și un centru cultural, o transformare a actualei case de cultură, care în proiectul tânărului găzduiește evenimente culturale, sediul bibliotecii și o cafenea cu librărie, care să le aducă aminte locuitorilor Năsăudului că totuși locuiesc în orașul academicienilor.
În proiectul lui Iustin, centrul orașului se transformă într-o zonă pietonală, care are rolul de a găzdui evenimente sociale. În acest moment, centrul orașului este traversat de o stradă de tranzit, la care nu se prea poate renunța, până când Năsăudul nu va avea o centură ocolitoare, care să preia traficul și să aerisească centrul orașului.
La proiect au mai muncit la schițe și machetă alți doi năsăudeni: Luchian Rodica de 21 de ani și Alexandru Sas de 23 de ani, și ei absolvenți ai Colegiului Național „George Coșbuc”.
Iustin este de părere că dacă se va pune în practică acest proiect va revitaliza complet viața socială a năsăudenilor. Tânărul pune la dispoziția autorităților locale acest proiect în mod gratuit.
„Dacă s-ar pune în practică acest proiect, cred că ar înfrumuseța orașul și ar duce la o evoluție socială mai sănătoasă a oamenilor. Asta o poți face și prin arhitectură și urbanism dacă te gândești la modul acesta”, mai spune Iustin.
Arhitectul își dezvăluie proiectul și planurile în 24 ianuarie, chiar de Ziua Unirii Principatelor, la Năsăud. Evenimentul, care va include și dezbateri constructive privind îmbunătățirea calității spațiului public din Năsăud, va avea loc la Aula Colegiului Național „George Coșbuc”, începând cu ora 12:00.