Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a organizat în perioada septembrie 2014-octombrie 2015, proiectul „Dă la reciclat bateriile descărcate şi becurile consumate!”, proiect realizat în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. VEZI lista câştigătorilor:
Proiectul s-a desfăşurat pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, în unităţile de învăţământ primar din mediul rural şi a avut ca activităţi componente colectarea deșeurilor de baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat, activităţi proprii (educative, practice şi de creaţie) pentru încurajarea obiceiului de colectare a bateriilor și a corpurilor de iluminat şi realizarea unei lucrări intitulate ”Ecoestetica bateriilor şi becurilor”.
În conformitate cu H.G. nr.1132/2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori cu modificările şi completările ulterioare, România trebuie să atingă rata minimă de colectare de 45% până la data de 26 septembrie 2016.
Fiecare din cele 54 de unităţi de învăţământ înscrise în proiect cu un număr total de 760 de elevi, a primit kituri de colectare pentru cele două categorii de deșeuri respectiv baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat, kituri ce au fost instalate în incinta unităților de învățământ pentru întreaga perioadă de derulare a proiectului, urmând ca acestea să rămână montate în şcoli până la finele anului şcolar.
Unităţile de învăţământ au fost grupate în 6 zone principale din judeţul Bistriţa- Năsăud, întreaga cantitate de deşeuri colectată de aceştia şi preluată de reprezentanţii RoRec Bistriţa ridicându-se la 1264,9 kg . Din această cantitate 300 kg reprezintă aportul altor voluntari implicaţi în proiect.
APM Bistriţa -Năsăud împreună cu RoRec Bistriţa şi ISJ Bistriţa –Năsăud au desemnat câştigătorii pentru cea mai mare cantitate de baterii portabile uzate şi corpuri de iluminat colectate astfel:
- Zona 1 cantitatea totală colectată 139,2 kg - Premiul I: LICEUL "RADU PETRESCU" PRUNDU BÎRGĂULUI cu o cantitate de 44 kg;
- Zona 2 cantitatea totală colectată 309 kg - Premiul I: LICEUL TEHNOLOGIC FELDRU cu o cantitate de 80
- Zona 3 cantitatea totală colectată 101 kg - Premiul I: LICEUL TEHNOLOGIC TELCIU cu o cantitate de 44 kg;
- Zona 4 cantitatea totală colectată 125,5 kg - Premiul I: LICEUL TEHNOLOGIC "ION CĂIAN ROMÂNUL" CĂIANU MIC cu o cantitate de 40 kg;
- Zona 5 cantitatea totală colectată 186,2 kg - Premiul I: LICEUL TEORETIC "CONSTANTIN ROMANU VIVU" TEACA cu o cantitate de 41 kg;
- Zona 6 cantitatea totală colectată 104 kg - Premiul I: ŞCOALA GIMNAZIALĂ MATEI cu o cantitate de 51 kg.
Desfăşurarea premierei pentru câştigătorii desemnaţi, va avea în data de 7 aprilie 2015 orele 12:30, în incinta sălii Teatrului de Vară amplasat în zona pietonalului Liviu Rebreanu din municipiul Bistriţa. Toate şcolile participante vor aduce în aceeaşi zi lucrările realizate pentru cea de a doua etapă a premierii şi anume lucrările intitulate „Ecoestetica bateriilor şi becurilor”. Cea mai bună creaţie (câte una pentru fiecare din cele 6 zone constituite), va fi desemnată de către un juriu format din câte un reprezentant al: APM BN, ISJ BN şi RoRec Bistriţa, astfel urmând a fi acordate un număr de alte şase premii şcolilor câştigătoare.
Toţi cei 12 câştigători ai acestui proiect vor fi răsplătiţi cu câte o multifuncţională (xerox/scaner/imprimantă) precum şi 108 premii acordate pentru câte doi elevi din fiecare şcoală participantă pentru implicare deosebită.
Începând cu orele 12:30, toţi şcolarii prezenţi implicaţi în proiect vor beneficia ca premiu, de prezentarea piesei de teatru de păpuşi “Pinochio” pusă în scenă de echipa Teatrului de păpuşi a Centrului Municipal de Cultură Bistriţa, condusă de doamna Cornelia Apostol, alături de care sunt invitate să participle toate grădiniţele din municipiul Bistriţa, “biletul de intrare” pentru fiecare participant fiind câte două baterii portabile uzate.
Cu deosebită stimă,
director executiv Sever-Ioan ROMAN