Costume tradiționale din zona Becleanului, cărți de rugăciuni și obiecte bisericești vechi de zeci, chiar sute de ani, icoane pictate pe lemn și sticlă, toate pot fi admirate de cei care trec pragul muzeului amenajat la subsolul Catedralei Ortodoxe din Beclean.
Anul acesta, de Zilele Becleanului, ÎPS Mitropolit Andrei şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei au sfinţit Catedrala Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din localitate, la care s-a lucrat ani de zile.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1995 de către Mitropolitul Bartolomeu, iar lucrările de construcţie au demarat în 1998.
Puțini sunt cei care știu că la subsolul acesteia Protopopiatul Ortodox Beclean a amenajat un mic muzeu, unde sunt expuse fel și fel de frumuseți, de la icoane pictate pe lemn și sticlă, straie populare, ștergare lucrate manual, cărți vechi de rugăciuni și până la biserici din lemn în miniatură.
Preotul Claudiu Zinveliu (n.r. – fiul protopopului de Beclean, Doru Zinveliu), care slujește la catedrală, spune că majoritatea acestor minunății aparțin familiei sale, însă o bună parte dintre obiecte au fost donate muzeului de către enoriași.
Dacă nu ați vizitat încă micul muzeu amenajat în Catedrala Ortodoxă din Beclean sunteți așteptați să o faceți, ușa fiind deschisă pentru toată lumea.