Statistic, avem spitale curate ca lacrima. Practic, numai Dumnezeu știe cât suntem de în siguranță în spitalele din județ. Cel mai mare spital, cel de urgență din Bistrița, folosește o serie de dezinfectanți, prin rotație, iar Bistrițeanul.ro a intrat în posesia listei cu aceștia:
Pe lista spitalelor care au folosit dezinfectanţi diluaţi nu s-a regăsit nicio unitate sanitară din judeţul Bistriţa-Năsăud. Doar două judeţe din ţară au avut acest „privilegiu”, iar norocul a fost de partea noastră de data aceasta.
Totuşi, nu poate fi vorba de noroc în situaţiile de acest gen, iar explicaţia ne-a oferit-o directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany. Acesta a declarat pentru Bistriţeanul.ro că în cadrul spitalului din Bistriţa produsele de dezinfectat se cumpără printr-un anume algoritm, adică prin rotaţie. O dată la câteva luni, tipul de dezinfectant folosit este schimbat pentru ca viruşii şi bacteriile din spital să nu capete rezistenţă.
Întrebați de reporterul Bistrițeanul.ro dacă după izbucnirea scandalului dezinfectanților diluați au făcut cumva teste prin care să verifice soluțiile folosite în spital, directorul administrativ – Gabriel Lazany ne-a declarat că „nu este de datoria spitalului să efectueze teste pentru a verifica concentraţiile dezinfectanţilor”. Tocmai de aceea, când au fost dezvăluite problemele cu Hexi Pharma, administraţia spitalului a încetat să mai folosească produsele în cauză. Vezi mai multe detalii despre produsele de la Hexi Pharma utilizate în Bistriţa AICI.
Bistrițeanul.ro prezintă lista cu cei 10 dezinfectanți folosiţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa:
1. Betadine (producător: Egis Pharmaceuticals PLC): dezinfecţia preoperatorie a tegumentelor
2. Sterillium (producător: Dode-Chemie): dezinfecţia chirurgicală a mâinilor
3. Primasept Med (producător: Schulke&Mayr): dezinfecţia mâinilor prin spălare
4. Terralin protect (producător: Schulke&Mayr): dezinfecţia şi curăţarea dispozitivelor medicale şi a suprafeţelor în zone critice
5. Bionet PAA (producător: GM 2000): dezinfectant de nivel înalt pe bază de acid peracetic pentru endoscopie şi instrumente medicale
6. Hexio Spray (producător: Hexi Pharma): dezinfecţia suprafeţelor în zone non-critice
7. Hexio Sept AF (producător: Hexi Pharma): dezinfecţia suprafeţelor în zone non-critice
8. Oxidice SDES (producător: LC Puwa): aeromicrofloră
9. HMI Tabidez 56 (producător: Hygiene Medical Industry CO): dezinfecţie tablete clorigene (holuri şi grup sanitar)
10. Ecodes (producător: Ecolab): spălarea şi dezinfectarea profesională a lenjeriei
Din lista prezentată s-a renunţat la folosirea celor două spray-uri produse de Hexi Pharma imediat după izbucnirea scandalului.
Gabriel Lazany a mai declarat pentru Bistriţeanul.ro că „de câţiva ani, în spital nu se mai utilizează dezinfectanţi de nivel înalt pe bază de glutaraldehidă deoarece aceştia provoacă reacţii adverse şi alergii, fiind utilizaţi cei pe bază de acid peracetic. Instrumentarul medical se sterilizează prin metoda pe abur în sterilizarea centralizată a spitalului, iar pentru instrumentele care nu suportă un regim termic înalt se utilizează metoda de sterilizare pe bază de etilen-oxid”.