Calculul e simplu: știi câte puncte de pensie ai acumulat până când ai decis să pui armele jos și să te retragi în glorie să-ți trăiești liniștit bătrânețile, ai valoarea punctului de pensie și restul e matematică pură. Numai că ce e acum, nu va mai fi peste patru ani.
Ai muncit o viață, ai cotizat la stat, indiferent că ai muncit în sistemul bugetar sau în cel privat, și aștepți pensia. Vei primi bani proporțional cu cotizațiile tale? Baza de calcul a pensiei este dată de perioada de cotizare și punctul de pensie.
Se calculează mai întâi punctajul lunar al contribuabilului, din prima zi de activitate până în ultima, pe fiecare lună din fiecare an. Punctajul lunar rezultă din împărţirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. După determinarea acestuia se calculează un „punctaj anual”, prin adunarea punctajelor lunare din anul respectiv şi împărţirea sumei la 12. Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste „punctaje anuale” se adună. Suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei. La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea „punctajului” cu „punctul de pensie”. „Punctajul” rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului. „Punctul de pensie” este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor. Ori aici intervine voința politică a celor care ajung la putere.
Acum valoarea unui punct de pensie e de 871,7 de lei, pentru că noi, cei de la PSD, am avut grijă să îl creștem în perioada Guvernului Ponta, în ciuda tuturor spaimelor induse de marii „specialiști”, care anunțau apocalipsa economică: murim în chinuri ca nație dacă dăm mai mulți bani oamenilor. Nu am murit, ba, din contră, suntem bine merci. Iar persoanele aflate la vârsta pensiei se bucură de venituri mai consistente. În procente, punctul de pensie a crescut cu 19%, iar pensia minimă cu 15%.
Pentru că s-a demonstrat că dacă guvernăm în interesul oamenilor și nu a statisticilor sau a instituțiilor europene nu destabilizăm economia țării, iar românii o duc mai bine, vom continua pe acest drum. An de an, punctul de pensie va crește, astfel încât în 2017 acesta va fi de 1000 de lei, iar până în 2020 va ajunge la 1.400 de lei.
Conform previziunilor noastre, în 2021 punctul de pensie va atinge nivelul de 45% din salariu mediu pe economie și va avea o valoare de 1.775 de lei.
Programul de guvernare al PSD prevede impozit pe venit ZERO pentru persoanele care au pensii mai mici de 2000 de lei pe lună, iar contribuția la sănătate (CASS) va dispărea pentru toți pensionarii. PSD va „umbla” și la impozitul pe venit pentru pensiile mai mari de 2000 de lei/lună: acesta va fi redus de la 16% la 10%.
Toate acestea devin realitate cu o guvernare PSD! Cu votul tău, din 11 decembrie.
www.indraznestesacrezi.ro
(P)