Cele șase veverițe care au fost aduse în Parcul Municipal și pentru care s-a amenajat o „vilă de lux” au stârnit diferite reacții pe rețelele de socializare. Acum, un bistrițean acuză administrația că modul în care sunt ținute captive veverițele ar fi ilegal:
S-au investit 21.000 lei pentru aducerea veverițelor în parc și pentru amenajarea volierei, lucru de care administrația locală s-a arătat foarte mulțumită și mândră. Problemele nu au întârziat să apară, căci veverițele nu au reușit să se adapteze și stau mai mult ascunse. Bistrițenii au criticat intens inițiativa și mulți nu sunt de acord cu ținerea în captivitate a animăluțelor.
Ieri, un doctor în biologie, Ciprian Samoilă, a postat pe Facebook un mesaj în care își exprimă părerea conform căreia veverițele sunt ținute ilegal în acea cușcă și nu sunt îndeplinite condițiile pentru un mediu bun de viață pentru animăluțe. Mai pe românește, acestea nu ar avea destul spațiu în „vila de lux” pusă la dispoziție de municipalitate.
„Se încalcă în mod flagrant legea grădinilor zoologice nr. 191/2002 (http://www.ansvsa.ro/.../Lege_191_2002-gradini_zoologice...) în care se încadrează și volierele.
Este total ilegală deținerea în captivitate a veverițelor fără autorizație de mediu eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și îndeplinirea unor condiții speciale de ținere în captivitate a lor, minim 50 mp pentru 1-2 indivizi la care se adaugă 2mp pentru fiecare individ în plus, în cazul de față minim 8 mp pentru cei 4 pui.
Sunt zeci de alte condiții stipulate în ordinul 1798/2007 cu privire la cerințele specifice de autorizare a activității grădinilor zoologice, inclusiv a volierelor (http://www.mmediu.ro/.../2012-08-02_legislatie_protectia...).
Îmi pare rău de aceste mamifere ținute captive în acest fel și APM și GNM nu se sesizează în acest caz.
Atrag atenția că și eliberarea acestora în mediul sălbatic face obiectul actelor normative de mai sus și atenționez municipalitatea să țină cont de ele.
Sper ca lumea să înțeleagă că cele 6 exemplare de mamifere sălbatice (2 adulți și 4 pui) au nevoi speciale, iar voliera în care sunt ținute captive le face rău pe zi ce trece. Am auzit foarte mulți bistrițeni în jurul meu care le plâng de milă și am hotărât să mă documentez în acest sens, drept pentru care vă rog să luați măsuri urgent pentru repararea acestei greșeli, sper eu că din lipsa unei consilieri adecvate. Mult succes, Ciprian Samoilă (doctor în biologie)”, se arată în postarea specialistului.
Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că pentru o asemenea amenajare cum e voliera pentru veverițe din parc nu este nevoie de autorizație din partea APM. Acesta nu a precizat însă care sunt condițiile de spațiu ce trebuie îndeplinite în astfel de cazuri.