Bistriţa are, în teorie, o mulţime de obiective turistice, clădiri vechi, de patrimoniu, cu istorie aparte în spate. În realitate însă obiectivele care sunt deschise publicului larg şi pot fi vizitate le poţi număra pe degetele de la o mână. Vechea Primărie a oraşului ar putea intra şi ea în circuitul turistic.
Municipalitatea aşteaptă până la finalul lunii oferte de la firme de arhitectură care vor să elaboreze expertiza tehnică pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii situate în Piaţa Centrală nr. 2, în vederea introducerii în circuitul turistic a monumentului istoric “Primăria veche”. Clădirea, situată în centrul oraşului la intersecţia străzii George Coşbuc şi Piaţa Centrală, are două nivele şi o suprafaţă de 1500 mp.
Clădirea a devenit nonument istoric din 2004 şi este formată din 3 corpuri unite între ele care datează din perioade diferite, în mijloc existând o curte interioară complet închisă.
Ea a fost construită între secolele al XVI şi al XIX-lea şi aici a funcţionat încă de la început primăria oraşului. În anul 1457, în marele incendiu care a mistuit întreg centrul oraşului clădirea a ars şi a fost recostruită 30 de ani mai târziu. Până în anul 1983 a fost sediu al primărei oraşului când aici a fost mutat muzeul judeţean pentru o perioadă de şapte ani. Acum clădirea adăposteşte o parte din biroul administraţiei locale – serviciul de evidenţă a populaţiei şi poliţia locală.
Clădirea s-a degradat în timp şi acum prezintă probleme structurale grave. În urmă cu câţiva ani pentru această clădire au fost elaborate de către S.C. Media Invest S.R.L. Cluj-Napoca documentaţiile tehnico-economice. Proiectul nu a fost însă pus în practică iar acum acesta este vechi şi depăşit moral, municipalitatea motivând că “expertiza tehnică întocmită în anul 2007 nu mai respectă prescripţiile şi normativele tehnice în vigoare la aceasta dată” .
Prin noul proiect municipalitatea vrea, în afară de lucrările de reabilitare şi consolidare a clădirii, să fie efectuate şi lucrări pentru introducerea în circuitul turistic.
Pentru această lucrare Primăria Bistriţa este dispusă să aloce aproape 18.000 de lei.