Vasile Orban este din Bistriţa Bârgăului şi altoieşte pomi fructiferi de foarte multă vreme. Pentru că este priceput, vecinii îi cer să altoiască şi pomii lor.
Vasile Orban altoieşte pomi de când se ştie. Spune că a învăţat meşteşugul de la tatăl său. Procedeul este unul aparent simplu, însă necesită multă migală şi precizie.
Conform acestuia, se iau crenguţe de la pomi care au fost la rândul lor altoiţi şi se încorporează în trunchiul copacului. Crenguţa nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mică raportată la copacul care va fi altoit. După ce este prinsă în trunchi, zona este unsă cu un preparat special din ceară, spirt şi alte ingredinte ca să nu intre aer.
Crenguţele sunt prinse de copac şi cu o bandă sau cu o bucată de material pentru a sta fixate. După aceasta, se pune şi un căpăcel de pământ, pentru o fixare mai bună.
„Nu este greu şi nu durează mult. Dacă ştii unde să faci altoiul, o să se prindă sigur. În aproximativ trei ani ar trebui ca altoiul să fie roditor”, explică Vasile Orban.
Pentru că altoitul pomilor nu este un meşteşug cunoscut de toată lumea, Vasile Orban este solicitat de către vecini şi cunoştinţe pentru a le altoi pomii fructiferi.
„Şi eu am încercat să altoiesc acum câţiva ani, am crezut că o să se prindă, însă s-au uscat. Nu este atât de uşor precum pare”, povesteşte un consătean care l-a chemat să îi altoiască pomii din livadă.
Pentru că sezonul de altoit este limitat, Vasile Orban are mult de lucru, mai ales că are multe solicitări.