Candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean, Vasile Borş vrea să elimine diferenţele de educaţie între copiii din Bistriţa-Năsăud şi vrea ca şi cei din mediul rural să aibă acces la programe extraşcolare de dezvoltare a competenţelor şi valorificarea talentului lor, oricare ar fi acesta.
Vasile Borş spune că nu mai admite sub nici o formă ca elevii de la ţară să plece în viaţă de pe o treaptă inferioară celor de la oraş şi îşi doreşte, în primul său mandat în fruntea Consiliului Judeţean, să implementeze, împreună cu instituţiile din subordinea sa, un program educativ multidisciplinar pentru copiii din mediul rural. ”Nu mi se pare normal ca, în anul 2012, să se fure startul în viaţă al pruncilor noştri de la sate. Mi se pare de neiertat să nu fim în stare să oferim ceva concret, real, viitorului nostru. Şi nu spun vorbe mari, pentru că ştiu că stă în puterea noastră să construim. Şi trebuie să luăm construcţia din temelie, adică de la copii” , spune Vasile Borş.
Candidatul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean vrea să înfiinţeze în toate comunele din Bistriţa-Năsăud câte un centru multidisciplinar pentru copii, în care micuţii din mediul rural să aibă acces la cursuri de limbi străine, de pictură şi arte plastice, ore de dans, muzică şi teatru. Vasile Borş spune că, în acest fel, toţi copiii de la ţară vor putea beneficia de o educaţie similară celor de la oraş. Mai mult de atât, Vasile Borş consideră că prin acest proiect vine în sprijinul părinţilor acestor copii, pentru că vor ei fi ajutaţi să ofere urmaşilor lor un start corect în viaţă fără să fie supuşi unor cheltuieli pe care nu şi le pot permite.
”Se ştie foarte bine cât pot fi de costisitoare orele de dans, de limbi străine pentru orice părinte. Ori la noi sunt foarte puţine familii care îşi permit luxul de a oferi copiilor lor aşa ceva, întrucât, pe lângă plata acestor ore, părinţii sunt nevoiţi să bată drumul la Bistriţa, fapt ce presupune alte şi alte cheltuieli. Eu asta vreau să repar, pentru că nu este imposibil. Cu un efort minim şi cu voinţă maximă lucrurile pot intra pe un făgaş normal, doar folosin corect ceea ce avem: logistică şi resurse umane”, spune Vasile Borş. El vrea ca aceste centre multidisciplinare să funcţioneze în spaţiile bibliotecilor comunale sau în altele ce pot fi identificate la nivelul fiecărei localităţi în parte, iar ca instructori sau profesori să fie folosiţi specialiştii angajaţi în diferite instituţii subordonate Consiliului Judeţean.
Vasile Borş şi-a propus ca, instituind un parteneriat între instituţii subordonate Consiliului Judeţean, cum sunt Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Cultură, Muzeul Judeţean, să tranforme în realitate proiectul privind înfiinţarea centrelor multidisciplinare la nivelul comunelor chiar începând cu toamna acestui an, cu centre pilot, ca apoi, treptat, să se extindă la nivelul întregului judeţ.