Cei mai iscusiţi vânători din ţară şi-au dat întâlnire în acest sfârşit de săptămână la Băile Figa. Vânătorii au fost provocaţi la un concurs indedit... de gătit vânat la ceaun. Concursul, ajuns la cea de-a treia ediţie, a adunat la start 7 echipe din întreaga ţară. În competiţie s-a înscris chiar şi un vânător chinez!
La eveniment au participat şi primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ dar şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ – toţi cunoscuţi drept pasionaţi vânători.
Oficialităţile au primit din partea organizatorilor câte o diplomă de participare.
Pentru o zi vânătorii au lăsat jos puştile şi au pus mâna pe ceaune şi polonice! Ei au venit astfel înarmaţi la Băile Figa unde a fost organizată o nouă ediţie a concursului Vânătoare la Ceaun. Juriul a putut gusta tocăniţă de mistreţ din Harghita dar şi de căprior din Bistriţa-Năsăud şi de Caraş Severin.
Dacă vânătorii au asigurat reţetele şi poveştile, polonicul a rămas mai mult în grija doamnelor.
Veteranul concursului a fost Ioan Sâmboan din Beclean care la 90 de ani nu a renunţat la vânătoare. Sâmboan vâneaza din 1946 şi se laudă că încă mai poate ţine arma în mână.
Deliciul juriului l-a făcut însă o tocănită preparară din carne de căprior special pregătită de un chinez care a adus cu el de peste hotare arome şi mirodenii speciale. Chinezul a devenit vânător cu acte în regulă abia anul trecut iar colegii îi vor pregăti în această seară şi un botez... vânătoresc. Pentru tocăniţa delicioasă chinezul a primit şi un premiu special din partea juriului.
Deliberarea nu a fost deloc uşoară pentru juriu, în cele din urmă polonicul cel mai cel ajungând la vânătorii din Figa care au pregătit căprior la ceaun.