24 din cei 62 de primari din Bistrița-Năsăud au de săptămâna aceasta mandatele validate. Alți 15 încă așteaptă un termen de judecată pentru validarea candidaturilor, în timp ce nouă primari, care au avut deja primul contact cu magistrații, mai au de așteptat încă o săptămână pentru validarea mandatelor.
Validarea mandatelor de primari merge greu. Până acum mai puțin de jumătate dintre noii edili au fost validați de instanță. Este vorba despre 24 de primari din Năsăud, Beclean, Budești, Căianu Mic, Ciceu Giurgești, Ciceu Mihăiești, Chiuza, Ilva Mică, Leșu, Maieru, Măgura Ilvei, Nimigea, Parva, Petru Rareș, Poiana Ilvei, Rebra, Rodna, Romuli, Salva, Sâmihaiu de Câmpie, Șieu Odorhei, Uriu și Zagra.
Alți 14 primari au primit termene de validare începând de astăzi și până pe 24 iunie, cu o zi înainte de expirarea termenului pentru validarea mandatelor, termen prevăzut de legea electorală.
În alte 15 cazuri nu a fost stabilit deocamdată de judecătoriile din Bistrița-Năsăud primul termen pentru validarea mandatelor edililor.
În alte nouă cazuri magistrații au amânat validarea mandatelor primarilor din Sîngeorz-Băi, Coșbuc, Dumitra, Feldru, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Rebrișoara, Runcu Salvei și Telciu pentru că dosarele depuse de birourile electorale în instanță, prin care se solicita validarea mandatelor de primari, nu erau complete.
În patru cazuri, respectiv în cazul noului primar din Coșbuc, Ioan Pavelea, a lui Grigore Țiolan din Feldru, al lui Alexandru Anca din Ilva Mare și a lui Flaviu Lupșan din Lunca Ilvei instanța a amânat validarea mandatelor pentru că rapoartele de venituri și cheltuieli aferente alegerilor locale din 5 iunie nu au ajuns în timp util la Autoritatea Electorală Permanentă care să dea ok-ul pentru validare. Conform modificărilor aduse la Legea 334 din 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aleșii sunt obligați, până în momentul validării, să depună rapoartele de cheltuieli aferente campaniei electorale.
Conform legii, partidele sunt obligate ca în termen de 15 zile de la data desfășurării alegerilor să depună la autoritatea electorală permanentă rapoartele detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale precum și cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei electorale.
În plus, legea spune că în cazul candidaților declarați aleși, nu se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condițiile legii.
În aceste condiții, cei patru primari, pentru care magistrații au amânat cauzele, vor fi validați abia peste o săptămână, termenul stabilit de instanță în aceste situații fiind 24 iunie.
Judecătoria Năsăud a cerut și o serie de înscrisuri de la Biroul Electoral de circumscripție Sîngeorz-Băi pentru validarea mandatului lui Traian Ogâgău și o serie de adrese birourilor electorale din Dumitra, Rebrișoara, Runcu Salvei, și Telciu pentru a putea valida mandatele primarilor din aceste localități.