Valea Aniesului a fost deblocata de bustenii care s-au uscat dupa ce au fost atacati de gandacul de scoarta. Copacii au fost indepartati nu de catre reprezentantii Parcului National, cum ar fi fost normal, ci de catre agentii economici care sunt in zona.
Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe o suprafata de 46.339 ha. Pana acum, cateva sute de hectare sunt atacate de gandacul de scoarta.
Brazii au inceput sa se usuce, iar daca nu se va lua nicio masura in privinta gandacului de scoarta care ii ataca, specialistii avertizeaza ca exista riscul ca toata rezervatia sa fie afectata.
Inca de acum doi ani, institutiile au fost instiintate despre acest pericol insa pana acum nu s-a luat nici o masura. Si comuna Maieru detine zeci de hectare de pamant in Parcul National Muntii Rodnei.
“Au fost sute de busteni cazuti la pamant din cauza ca au fost atacati de gandacii de scoarta. Din cauza ca este o rezervatie naturala, in interiorul acesteia nu pot actiona decat reprezentantii parcului national, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Ei motiveaza ca nu sunt bani, dar noi riscam sa fim dusi de viitura, cum au patit cei de la Valea Vinului” povestesc satenii.
Chiar daca Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei nu a fost deacord cu interventia in parc pentru curatarea zonei, oamenii, temandu-se sa nu isi pierda casele sau chiar vietile, au actionat singuri.
“Bustenii au fost indepartati de pe Valea Aniesului. Dar nu de catre reprezentantii parcului, ci i-au tot luat pe rand diversi agenti economici. E bine asa, caci in caz de o viitura, exista riscul sa se creeze si mai mari probleme”, a declarat primarul comunei Maieru, Vasile Bors.
Totusi, problema gandacului de scoarta nu a fost indepartata din aceasta rezervatie. Autoritatile locale sustin ca pana acum aproape 600 de hectare de padure ar fi fost atacate de acest gandac, iar suprafata se dubleaza in fiecare an.