Primarul Ovidiu Crețu a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre următoarele investiții care se vor face în complexul Wonderland, la pârtia de ski. Investițiile vizează atât sezonul de iarnă, cât și pe cel de vară.
Ovidiu Crețu a vorbit despre lucrurile care trebuie să fie îmbunătăție la pârtia din Wonderland, astfel încât bistrițenii să poată profita o mai mare parte din sezon de aceasta. De asemenea, administrația s-a gândit și la o variantă pentru ca bistrițenii să utilizeze complexul Wonderland pe timp de vară.
„Pentru iarnă ar trebui să dotăm cu patru lănci în zonele sensibile și trei tunuri de zăpadă. Ar trebui să îmbunătățim sistemul de pompare de la râu, eventual cu o nouă pompă, o nouă conductă de la râu la lac, îmbunătățirea sistemului de pompare de la bazin, înierbare pârtie și un ski-lift. Pentru ski-lift avem prevăzut în buget 300.000 de lei, pentru înierbare avem, de asemenea, prevăzută finanțarea. Pentru celelalte, îmbunătățirea sistemului de zăpadă artificială, avem prevăzut 80.000 lei pentru studiul de fezabilitate, urmând ca studiul respectiv să ne dea valorile pentru toate celelalte.
Pentru vară, avem prevăzut alpin-coasterul cu bugetare de 2,4 milioane lei, parc aventură și panouri - bugetate cu 118.000 lei”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.
Dacă municipalitatea lua în calcul în trecut posibilitatea amenăjării unei grădini botanice în Wonderland, această variantă a picat în favoarea unui parc dendrologic, pentru care, spune primarul, se va depune un proiect și se va solicita finanțare europeană.
Pârtia Cocoș are 1.350 m lungime, iar altitudinea maximă este de 683 m. Telescaunul are o lungime de 1.180 m și poate atinge viteza maximă de 2,6 m/s. Primarul a explicat că a fost folosit în majoritatea timpului la viteza de 1,6 - 1,8 m/s, iar când a fost mai descărcat s-a ajuns până la 2,4 m/s.
De asemenea, pârtia este dotată cu instalație pentru zăpadă artificială cu sistem de pompare la râu, lac de 5.000 m³, sistem de pompare de la lac la hidranți (19 hidranți) și patru tunuri de zăpadă, instalație de iluminat cu patru stâlpi a câte două corpuri și șase stâlpi pe varianta nouă, bileterie, ratrac, 12 camere video, ratrac și ATV-uri.
Conform primarului, costurile la nivel de pârtie omologată au fost de 4.410.000 euro, din care suma pentru telescaun a fost de 2.050.000 euro - prețuri fără TVA.