„Aş putea să mor pe muzica aceasta!”a mărturisit Alina Hetrea, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan. Alina Hetrea a urmărit în picioare tot concertul tenorilor, prelungit până după ora 23.00. Aproape 3000 de bistriţeni au asistat pe pietonal la concertul de muzică de operă. A meritat.
„Chiar dacă acest tip de concert nu este o idee originală, este o imitaţie superbă” a precizat în deschiderea concertului Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte, căruia i se datorează, în parte, prezenţa celor trei tenori pe scena Zilelor Bistriţei.
„Puţine oraşe îşi permit un asemenea regal muzical” a spus primarul Ovidiu Creţu, amintindu-şi că în 2010, când a avut loc pentru prima oară un asemenea concert – toată lumea l-a avertizat că ideea nu va avea succes, că oamenii vor fluiera şi se vor comporta ca pe stadion. Ei bine, concertul de atunci a avut un mare succes, astfel încât el a avut loc şi la această ediţie a Zilelor Bistriţei.
„Nu înţeleg vorbele, dar muzica asta mă face să plâng!” a răcnit la un moment dat un măturător al străzilor, departe, în mulţime.
Chiar dacă nu toţi cei prezenţi în public au ştiut exact care dintre tenori este celebrul bistriţean Ştefan Pop – cei mai mulţi au apreciat că asistă la „o muzică de alinat sufletele şi numai bună de pus pe rană...”
În prima parte a concertului Ştefan Pop, Ovidiu Daniel Purcel şi Cristian Mogoşan au cântat separat din Verdi, Donizetti, Bizet, Lehar sau Leoncavallo. În culise s-au întreţinut amical cu forţele de ordine, au dat autografe sau au făcut fotografii alături de fani. Între două piese, Ştefan Pop a recunoscut că publicul este excepţional şi că ar fi de îmbunătăţit puţin scena. "Nu este o scenă profesionistă pentru ce cântăm noi, ci pentru muzică populară" a declarat Ştefan Pop pentru Bistriţeanul.ro.
În a doua parte a concertului, Ştefan Pop a cântat alături de Ovidiu Daniel Purcel (tot bistriţean şi actualmente angajat ca tenor la Opera din Dusseldorf) şi Cristian Mogoşan – interpretând arii semnate de Curtis, Leoncavallo şi Denza. La bis s-au interpretat deja celebrele arii din Verdi şi Puccini: Rigoletto, La donna e mobile, Turandot şi Nessun dorma.
Dacă ieri, pe pietonal, s-au vânat CD-uri – astă seară s-a declanşat vânătoarea pentru scaune. O parte a delegaţilor oficiali care au ajuns mai târziu la concert au fost nevoiţi să asiste la spectacol în picioare, până când organizatorii au făcut rost de scaune suplimentare.
Cei mai avantajaţi au fost bistriţenii care şi-au ocupat din timp locuri pe terasa restaurantului Central. Cine n-a prins loc pe terasă, s-a mulţumit şi cu o vedere din balconul aceluiaşi restaurant.
Din public nu au lipsit reprezentanţii oraşelor înfrăţite cu Bistriţa (Herzogenrath, Besancon, Zielona Gora, L’Aquila şi Wiehl), Michael Schwarzinger (ambasadorul Austriei), viceprimarul George Avram sau Floarea Gaftone, secretarul Primăriei.