În zilele de 19 și 20 iunie, în cadrul evenimentului „Zilele comunei Căianu Mic", ediţia a XI-a, se va sărbători unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare care datează din perioada precreștină și este sărbătorit cu strictețe de mii de ani – Înstruțatul Boului.
Perioada Sfintelor Sărbători de Rusalii aduce o bucurie mare pentru locuitorii localității Căianu Mic întrucât un mare număr de căienari se întorc acasă și participă la evenimentele organizate de administrația publică locală din această comună. Timp de două zile, întreaga comunitate se transformă, iar pe străzi putem vedea personaje ciudate, multă voie bună și bucurie pe chipurile oamenilor.
Înstruțatul boului este un obicei din perioada romanilor stabiliți în castrul de la Ilișua și care, o dată cu creștinizarea populației din zonă, a fost suprapus peste sărbătorirea Rusaliilor.
După încheierea Sfintei Liturghii, satele Căianu Mic şi Căianu Mare se pun în mișcare, iar boul purtând o cunună de flori în formă de cruce și „cele mai faine țoale”, pornește dintr-un capăt al satului până la casa celui mai bun gospodar. În același timp, tinerii poartă măști şi trebuie să cutreiere pe străzi și în curțile oamenilor căutând fetele care nu sunt încă măritate.
Acest obicei străvechi se mai păstrează doar în câteva localități din zona Clujului și a Bistriței.
Administrația publică locală condusă de primarul Dumitru Paul Ştir împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au pregătit un program complet pentru toți cei care aleg să viziteze comuna în perioada 19-20 iunie 2016.
Programul complet:
19 iunie 2016
-
Ora 13:00 – Cupa Văii Ilișua la Fotbal - Locație: terenul de sport din localitatea Dobric
-
Ora 20:00 – Concert Florin Săsărman – muzică Folk
-
- DJ D Party KISS – KISS in the mix
-
- AKCENT – Voce Adrian Sima
-
- Trupa Maxim
-
Ora 24:00 – Foc de artificii
20 iunie 2016
-
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
-
Ora 12:00 – Primirea oficialităților
-
Ora 12:30 – Înstruțatul boului
-
Ora 15:00 – Premierea familiilor la 50 de ani de căsătorie împliniți în anul 2016
-
Ora 15:30 – Spectacol folcloric
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria și Consiliul Local al Comunei Căianu Mic, Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul" din Căianu Mic.
Biroul Relații cu Publicul,
Comuna Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud