Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Unui papagal care n-a auzit de Adrian Crişan!

24/10/2012 17:30:12 Adrian LINCA  
Un oficial al Gloriei m-a întrebat cine-i Adrian Crişan, după ce tocmai îi spusesem că weekendul trecut a fost unul excelent pentru sportul bistriţean. Mă refeream la victoria Gloriei cu Dinamo, şi mai ales la medalia câştigată de tenismanul bistriţean la Campioatele Europene.
"N-am auzit de el, e ăla care a fugit în străinătate pe vremea lui Ceauşescu?", m-a întrebat acest personaj, care se vrea om de sport şi care, culmea, chiar are un cuvînt de spus în destinul echipei bistriţene. Îl confunda pe Crişan cu Creangă, cel ce într-adevăr se refugiase în Grecia acum 20 şi ceva de ani. Îi rămăsese lui în minte povestea aia şi tot ce se petrecuse ulterior în acest sport fusese balast pentru unul ca el, care vede doar fotbal şi atât.
 
În prima fază m-a durut sufletul pentru marea nedreptate faţă de un profesionist  total aşa cum e Crişan. O valoare pentru care n-am destule cuvinte la mine, un sportiv care a ajuns la nişte performanţe greu de imaginat în România. Să te califici între primii 8 ai lumii la Jocurile Olimpice, să câştigi o medalie la europene după o jumătate de secol de la precedenta şi să fii prezent de 13 ori consecutiv în topul primilor sportivi bistriţeni şi să nu audă de tine unul dintre şefii Gloriei mi s-a părut extrem de frustrant chiar şi pentru mine, ca ziarist ce-am scris de sute de ori despre tenis de masă, d-apoi pentru Adrian Crişan, ca performer de talie mondială.
 
Dacă era vorba despre un bistriţean fără prea mari contacte cu sportul, treacă meargă, înţelegeam. Dar unuia care îşi începe ziua cu ziarele de sport pe masă, care participă zilnic doar la discuţii despre sport (mă rog, având doar urechi pentru fotbal) şi care se plânge mereu că bistriţenii nu preţuiesc destul Gloria, nu-i pot accepta ignoranţa.
 
Dar în a doua fază, mi-am dat seama cât de tare se descalifica acest papagal din jurul sportului, nu eu, şi cu atât mai puţin marele sportiv. Un om care îmi ţinea deseori morală în ce priveşte dezinteresul comunităţii locale faţă de sport avea să-mi arate că nu auzise nimic despre unul dintre cei mai mari sportivi bistriţeni din toate timpurile. Mi s-a făcut ruşine de ruşinea lui şi am schimbat subiectul ca nu cumva să mă mănânce limba şi să-l spurc aşa cum, de-altfel, merita.
 
Apoi, în faza a treia, am înţeles de ce Crişan şi tenisul de masă ajung la podiumul european iar fotbalul românesc nu trece de preliminarii. În primul rând pentru că fotbalul are în jurul lui prea mulţi papagali de-ăştia, ca al meu. Apoi petru că ping-pong-ul e organizat mai bine. În timp ce şefii fotbalului îşi bat joc de copii şi juniori în toate formele posibile, federaţia de tenis de masă pune un accent remarcabil pe competiţiile juvenile. Cu bani puţini, incomparabil mai puţini ca la fotbal, tenisul de masă scoate campioni adevăraţi, nu vopsiţi şi umflaţi ca la fotbal.
 
Apoi pentru că la tenis de masă nu prea există blaturi, aranjamente, interpretări. Mingea cade sau nu pe masă, nu există fantă de lumină, element intenţional, sau reactivare. Şi nu în ultimul rând pentru că oamenii ăştia din tenis chiar  muncesc, nu se fac. Chinezii, de pildă, nu intră la masă fără un antrenament de 3 ore înainte. Fotbaliştii se joacă doar biliard în ziua dinaintea meciurilor, ca nu cumva să se surmeneze. Nu mai vorbesc despre psihic, esenţial în tenis de masă şi incomparabil cu cel din fotbal. Pe gazon, multora le tremură genunchii la un penalty, la un singur penalty, pe când în tenis fiecare minge e ca o lovitură de pedeapsă, în care eşti singur, faţă în faţă, cu adversarul. 
 
Şi mai sunt destule diferenţe, pe care le realizaţi cu toţii, nu mă dau eu mare să vi le arăt.
 
Aş vrea să vă povestesc în final o treabă petrecută sâmbătă, la un concurs de juniori, Cupa României la tenis de masă. 
Dan Daniel bătuse tot, ca la fasole şi avea cupa aproape în mână. Mai avea un meci cu prietenul său cel mai bun, Adrian Costea, tot bistriţean, care termina al treilea, indiferent de rezultat. O mică înţelegere frăţească, două mingi mai lungi, pe lângă masă, şi Dan ridica trofeul deasupra capului. Dacă nu se gândiseră ei la asta, aveau antrenori prin zonă, care ştiau cum stă treaba.
 
Însă nimănui nu i-a mers mintea la aşa ceva, doar mie, un fel de intrus într-un sport curat, un microbist infectat cu prea multe meciuri de fotbal la activ. Evident, Dan a jucat cât a putut de bine, dar nu l-a bătut pe Costea, care a dat şi el ce-a avut mai bun. Şi Bistriţa a pierdut Cupa României, un trofeu important pentru palmaresul clubului sportiv. La orice turneu de fotbal, de la copii şi pînă la seniori, echipa lui Dan ar fi făcut un blat cu echipa lui Costea, pentru ca prima să se aleagă cu trofeul. Dar la tenis de masă nu se întâmplă aşa ceva. Şi poate e şi ăsta un argument în favoarea sportului cu mingea mai mică.
 
6060 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro