A 13-a ediție a Festivalului concurs Bistrița Folk a început cu puțin timp în urmă, la Sala Polivalentă din Bistrița, cu lansarea unui album semnat de Cristian Buică și intitulat „Unii cântă, alții beau”. 8 concurenți râvnesc în acest an la marele premiu de 1.200 de lei și vor lupta cu chitara în mână pentru a-l obține mâine.
Primele cuvinte de salut și laudă la adresa muzicii folk i-au aparținut lui Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistrița – care a remarcat „versurile de bună calitate, muzica atât de caldă și numele sacre ale folkului din țara noastră” care vor fi prezente cu recitaluri la Bistrița.
Pentru cei interesați – Dorel Cosma a prezentat în doar câteva cuvinte și noul post de radio și televiziune care emite de ceva vreme în zonă: BC – nume care nu vine neapărat de la BBC, ci de la Bistrița Culturală sau, pentru anglofili sau cei care îl accesează din Occident – Broadcasting Culture. De ce? Pentru că „încurajăm cultura și iubim cultura aici la Bistrița” a motivat Dorel Cosma, adăugând că postul transmite live și poate fi accesat pe internet.
Prin intermediul acestui post teleradio iubitorii muzicii folk din întreaga lume vor avea la dispoziție transmisii live ale festivalului Bistrița Folk care se desfășoară în acest weekend la Bistrița!
Deși s-au înscris mai multe persoane – doar 8 concurenți au reușit să treacă de preselecții pentru a apărea în fața juriului compus din Mihai Cosmin Popescu (redactor muzical la Radio România Actualități), poeta Elena Câmpan, cantautorul Vali Șerban, Mihai Berbunschi (reprezentant al Centrului Municipal Cultural) și Dan Moșoiu (redactor la Radio Cluj).
Înainte de a începe concursul propriu-zis, bistrițenii au avut parte și de lansarea unui album semnat de Cristian Buică din Reșița și intitulat „Unii cântă, alții beau” despre care Vali Șerban a spus că reprezintă un bilanț pozitiv care întruchipează creațiile de maturitate ale lui Cristian Buică, în timp ce Adrian Ivanițchi a remarcat că „este vorba de un mare artist, chiar dacă titlul este oarecum anacronic, „pentru că de obicei se întâmplă că unii cântă ȘI beau...”
Florin Săsărman a remarcat, la rândul său, că în cartea „Povestea unui vis” scrisă de Vali Șerban, carte care va apărea în două – trei săptămâni, autorul îl declară pe Cristian Buică liderul celei de-a treia generații de folkiști.
În legătură cu albumul său, Cristian Buică a subliniat că „Toată lumea bea, dar unii chiar reușesc să bea urât, în timp ce alții beau sau se îmbată cu băutura de lângă pahar... Unii își spiritualizează întâlnirile la un pahar cu prietenii...”.
Florin Săsărman a amintit, apoi pe câțiva dintre laureații concursului Bistrița Folk: Grupul Arta, din Bistrița, care a câștigat chiar prima ediție, din 2002, grupul „Nu acum” din Iași sau Alexandra Sidor (Năsăud) sunt doar câțiva dintre cei care au reușit să se și impună ulterior pe scena muzicii folk românești.
Au urmat apoi pe scenă grupul Diantos, Irina Mihaela Nica (din Galați), Robert Dan Filip (din Cluj), Laura Todică din Alba Iulia, Bogdan Moșuțiu din Cluj, Carla Cristiana Dăian din Alba Iulia, grupul „Condimentul muzical” și Cosmin Marinciuc (din Săveni, Botoșani).