Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  104 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



UNIC: Singura statuetă întreagă a unui zeu din Dacia, descoperită la Budești

16/02/2018 10:26:55 Ioana BRADEA  
Are o înălțime de aproape 15 centimetri, este realizată dintr-o pastă de lut fină, cărămizie, și reprezintă un personaj masculin acoperit de o mantie. Se disting ochii acestuia, aerul adolescentin, nasul borcănat, ușor deteriorat pe stânga... Lui Ioan Hedeș i se datorează faptul că statueta s-a păstrat în condiții deosebite.

Statueta a fost identificată în colecția muzeului școlar din Budești și reprezintă un unicat – precizează Radu Zăgreanu, arheolog la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.

Instituția a prezentat ieri publicului numărul dublu (2016 – 2017) din Revista Bistriței – anuar de prestigiu al instituției, care conține articole dedicate Centenarului Marii Uniri și alte subiecte care valorifică și promovează activitatea de cercetare de teren, dar și pe cea teoretică.

Publicația reunește un număr de 29 de articole semnate de specialiști și cercetători din muzee, arhive, institute de cercetare și universități din țară și din străinătate. Între temele de interes propuse atenției publice și specialiștilor se află și „Aspecte ale vieții cotidiene și ale mentalității colective în timpul Primului Război Mondial. Studiu de caz: Anul 1917” (Petre Din), „Istorie și memorie” (Toader Nicoară), „În România Mare. Contribuții documentare referitoare la situația județului Bistrița-Năsăud” (Adrian Onofreiu), „Mortaria din castrul roman de la Ilișua” (Corneliu Gaiu), precum și un studiu semnat de arheologul Radu Zăgreanu despre statueta din teracotă din epoca romană de la Budești (județul Bistrița-Năsăud).

Ioan Hedeș este cel care s-a ocupat în ultimii ani de muzeul local din Budești și tot lui i se datorează faptul că această colecție nu s-a risipit și se păstrează în condiții deosebite, mai ales că în foarte multe cazuri similare aceste colecții au fost distruse cu desăvârșire, mai precizează Radu Zăgreanu, subliniind, între altele, caracterul unic al statuetei: „Este singura care s-a păstrat întreagă din Dacia până în acest moment, ea constituind un unicat. Iconografic este o premieră, fiind unica statuetă de tip Genius Cucullatus de tip ithiphallic. Este posibil ca statueta de la Budești să constituie un tip iconografic aparte, o interpretare locală a unei manifestări religioase răspândite la scară mică în Dacia”, punctează Radu Zăgreanu.

În ceea ce privește locul de descoperire a statuetei, cercetătorul precizează că în imediata apropiere, în punctul numit de localnici „Tăuți”, este menționată descoperirea unei monede romane – un denar de bronz datând din perioada domniei lui Marcus Aurelius, emisiune Roma 163-164 după Christos.

Descoperiri ceramice de epocă romană au fost semnalate și în vatra satului, o parte din ele fiind încă păstrate în colecția muzeului și convingându-i pe specialiști că în zonă a existat cel puțin un sit arheologic de epocă romană, foarte probabil o așezare rurală.

Despre numărul 2016/2017 al Revistei Bistriței au vorbit la lansare istoricul Vasile Duda și cercetătorul Claudiu Gaiu care a amintit că perioada istorică surprinsă în studiile revistei se întinde din preistorie până în epoca modernă și contemporană, a mulțumit colegilor cercetători de la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale și celorlalți colaboratori care și-au găsit mereu loc în paginile revistei pentru a-și valorifica cercetările.

Contribuțiile editate în cadrul acestei publicații au fost verificate de un comitet științific compus din reputați specialiști din domeniul istoriei precum: acad. Dumitru Protase (Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca), prof. univ. Toader Nicoară (Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca) și dr. Volker Wollmann –(Gundelsheim, Germania).

5917 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro