Contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Centrului Istoric al Bistriţei a fost semnat astăzi. Cinci firme se vor ocupa de lucrările în urma cărora Centrul Vechi va căpăta o nouă faţă. Investiţia se ridică la suma de 18 milioane de lei.
12 oferte au fost depuse în total la licitaţia organizată de Primăria Bistriţa pentru atribuirea lucrării. Dintre acestea, opt au fost respinse pentru că nu au fost eligibile. Reprezentanţii Primăriei Bistriţa au avut de ales dintre cele patru oferte, iar câştigătoare a fost aleasă o asociere de firme din mai multe judeţe.
Printre ofertele depuse pentru câştigarea acestei lucrări se numără mai multe firme din Bistriţa care s-au asociat însă niciuna dintre acestea nu au reuşit să convingă municpalitatea să le încredinţeze contractul.
TCI CG din Cluj ca lider, SC Renmar din Dej, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi Iasicon din Iaşi sunt cele cinci societăţi care în următorii doi ani vor schimba faţa Centrului Istoric. Valoarea contractului semnat între Primăria Bistriţa şi câştigătorii licitaţiei este de 18.094.508 lei, iar lucrările ar trebui finalizate în cel mult doi ani de la data semnării contractului.
Proiectul de reabilitare şi modernizare a Centrului Istoric are ca scop principal punerea în valoare a moştenirii istorice şi culturale a Bistriţei, lucru care ar urma să crească potenţialul turistic.
Potrivit caietului de sarcini, cu cele peste 18 milioane de lei ar urma să fie modernizaţi peste 14.000 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, reabilitată “Puntea lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitate reţelele de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, reabilitat şi modernizat iluminatul public şi arhitectural, înlocuit şi completat mobilierul urban (bănci din piatră şi din lemn, suporţi pentru biciclete, ceas stradal, obiective turistice, indicatoare, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, suport flori şi jardiniere, ghivece pentru arbori, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital) şi amenajate cinci fântâni arteziene pe traseul axelor turistice.
Potrivit autrităţilor locale lucrările vor începe cel mai probabil după Zilele Bistriţei. Municipalitatea şi firmele care vor face lucrarea caută soluţii pentru a nu bloca întreg Centrul Istoric pe perioada reabilitării şi modernizării.