Pentru că se apropie sărbătorile Pascale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud îi informează pe bistriţeni, care sunt locurile autorizate pentru sacrificarea mieilor, ce reguli trebuie respectate şi unde se pot face sesizări referitoare la nereguli în domeniul siguranţei alimentelor:
În perioada sărbătorilor Pascale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud asigură permanenţă inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, atât la sediul din Bistriţa, str. Tărpiului nr. 26 cât şi la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din localităţile:
-
Bistriţa, prin dr. Beldy Vasile - tel: 0733/014.056
-
Beclean, prin dr. Ungur Ioan - tel: 0733/014.051
-
Năsăud, prin dr. Ivanciuc Olivia - tel: 0733/014.055
Cetăţenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Bistriţa-Năsăud (0263/22.49.74) care poate fi apelat din orice reţea de telefonie. De asemenea, se pot sesiza nereguli şi la adresa de e-mail office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro.
DSVSA Bistriţa-Năsăud recomandă cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel, ied şi alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.
Produsele comercializate în locurile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt controlate de către medicii veterinari şi nu constituie un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.
Mieii si iezii vii pot fi achiziţionaţi direct din exploataţia de origine sau din târgurile de animale autorizate sanitar veterinar din Beclean, Năsăud, Ilva Mare şi Şieu.
Sacrificarea lor trebuie să se facă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Animalele trebuie sa fie identificate, însoţite de certificatul de sănătate şi formularul de mişcare, emise de către medicul veterinar şi să se transporte spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar.
Sacrificarea mieilor/iezilor sau valorificarea produselor obţinute în urma sacrificării se poate face:
1. În unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar:
-
SC AGROARDEAL SRL - Orheiul Bistriţei
-
SC AGROINVEST PROD SRL - Şieu Măgheruş
-
SC HORAŢIU SRL - Bistriţa
2. În spaţiul avizat sanitar veterinar, temporar, pentru sacrificare din Piaţa Agroalimentară Bistriţa - str. Tărpiului, care va funcţiona în perioada 11 - 14 aprilie 2017, între orele 08:00 - 18:00, sub supraveghere sanitară veterinară, în directa coordonare a dr. Beldy Vasile.
Sacrificarea animalelor în alte locuri decât cele autorizate sau în absenţa supravegherii sanitare veterinare, constituie abatere de la prevederile legale şi va fi sancţionată conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare HG 984/2005 cu completările şi modificările ulterioare.
Vânzarea produselor de origine animală şi non animală, reglementată în vederea comercializării prin Ord. ANSVSA 111/2008, cu modificări şi completări ulterioare, se va realiza doar prin pieţele agroalimentare autorizate din judeţul Bistriţa-Năsăud, şi anume: Piaţa agroalimentară Bistriţa, Rodna, Tureac şi Năsăud – mai informează, într-un comunicat, directorul executiv, Dr Ioan Bogolin.
Foto Arhivă