Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  141 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Un tablou, un mister

30/05/2013 08:42:00 Cristina MILEA  
26 de portrete, nuduri, naturi statice şi peisaje realizate de Theodor Pallady din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova vor putea fi admirate şi de bistriţeni din 31 mai, când Muzeul Judeţean va găzdui vernisajul acestei expoziţii.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud propune publicului întâlnirea cu opera unuia din cei mai importanți reprezentanți ai artei românești – Theodor Pallady, grație generozității colegilor de la Muzeul da Artă Craiova.

Născut la Iași, în anul 1871, într-o familie boierească înrudită cu Cantacuzinii, viitorul artist și-a descoperit la o vârstă fragedă pasiunea pentru desen. După studiile liceale la Liceul Sfântu Gheorghe din București, la insistențele părinților se înscrie la Școala de Poduri și Șosele din București, ulterior la Politehnica din Dresda (1887 – 1889), unde frecventează atelierul pictorului Ervin Oehme.

În 1889 pleacă la Paris unde studiază în atelierul lui Edmond Aman-Jean, din 1891 la École Nationale de Beaux-Arts în atelierul lui Gustav Moreau, unde îi are colegi pe Matisse, Marquet, Rouault, Bussy, Martel, Manguin, Guerin.

A debutat expozițional în cadrul Pavilionului României de la Expoziția Universală de la Paris (1900). Prima expoziție personală la București are loc în anul 1902 la Ateneul Român, cu toate că rămâne în mediul parizian până în 1940, dar cu dese călătorii în țară, fiind frecvent în expozițiile epocii.

La Paris, prima personală a avut loc în anul 1920. Este prezent la Bienala de la Veneția în 1924, 1940 și 1942.

Schimbarea de regim și noua ideologie îl țin ani la rând în afara fenomenului expozițional. Abia în anul 1954 îi este deschisă o expoziție retrospectivă fiind declarat maestru emerit al artei. Moare la 16 august 1956.

Influențele diverse, de la impresionismul promovat de către maestrul său Gustav Moreau, la spiritul artei 1900 și contactele cu fovismul i-au influențat creația, dar care se păstrează sub comandamentele unei sensibilități puternice și a unei asceze dublate de rigoarea desenului și surprinderea esenței.

În orice tablou – spunea artistul – e prezent un mister. „Un tablou este un poem pictural .. de linii , de forme, de culori”.

2748 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro