Numarul bistritenilor care urmeaza tratamente de specialitate peste granitele tarii este aproape nesemnificativ. Rapoartele Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud arata ca anul trecut, doar un singur bistritean a primit tratamente in Austria, la un spital de specialitate din Viena.
Bistritenii care sufera de o boala grava pot solicita sa fie transferati la o alta unitate spitaliceasca din Europa, asta in cazul in care in Romania nu exista posibilitatea ca respectiva boala sa fie tratata.
Doar ca de la depunerea solicitarii si pana la a ajunge intr-un spital din strainatate este cale lunga.
Pentru a primi tratamente in strainatate, bistritenii trebuie sa parcurga mai multe etape si sa se adapteze conditiilor impuse de lege.
Una dintre conditii este aceea ca bistritenii pot fi tratati in strainatate doar daca sunt inscrisi la un medic de familie si daca au parcurs toate nivelurile de acordare spitaleasca din Romania.
Daca un bistritean, care este in stare grava de sanatate, a respectat aceste conditii atunci mai are de trecut inca un “obstacol”: trebuie sa se prezinte la sediul Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud si sa-si depuna dosarul medical impreuna cu recomandarea medicala pentru efectuarea tratamentului in strainatate.
Pe langa toate acestea in recomandarea medicala trebuie sa se specifice si faptul ca o interventie chirurginala nu se poate efectua intr-un termen scurt in nici o unitate de specialitate din tara.
Dupa ce dosarele vor fi verificate si se va stabili daca toate cerintele impuse de lege au fost respectate, atunci pacientul poate fi transferat la orice clinica de specialitate din Europa.
Anul trecut, doar un singur bistritean a beneficiat de tratament in strainatate, si anume la un spital de specialitate din capitala Austriei.