Fundația olandeză „Roemeniegroep Schoonebeek” a vizitat în luna august pentru ultima dată orașul Năsăud, unde mai bine de un sfert de secol a facut voluntariat și a sprijinit în mod constant locuitorii din zonă prin burse de studiu şi materiale medicale pentru spitalul orășenesc.
Zilele trecute, la sediul Primăriei Orașului Năsăud, a avut loc vizita de rămas bun a reprezentanților FUNDAȚIEI „ROMENIEGROEP SCHONEBEEK” - OLANDA, respectiv soții Ineke și Gradus Elllen.
În ultimii 25 de ani fundația a sprijinit comunitatea locală năsăudeană prin acțiuni de voluntariat și sprijin umanitar. În cadrul vizitei, primarul orașului Năsăud a acordat reprezentanților Fundației, în mod simbolic, o plachetă omagială și un coș cu flori, adresând cuvinte de mulțumire pentru tot ce au făcut pentru orașul Năsăud de-a lungul unui sfert de veac.
An de an reprezentanții fundației au sosit la Năsăud plini de entuziasm și bunăvoință și au mai pus câte o cărămidă la dezvoltarea armonioasă a orașului.
De-a lungul anilor acțiunile lor au constat în transporturi umanitare anuale pentru Spitalul Orășenesc din Năsăud (dotarea cu o ambulanță de tip B1, dotarea sălilor de operații, amenajarea unui spațiu de joacă pentru copiii internați la etajul IV- Secția pediatrie, plus numeroase materiale medicale) și Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Orașului Năsăud.
Tot prin intermediul fundației s-au dotat cu materiale didactice școlile din localităţile: Zagra, Salva și Năsăud, au acordat burse pentru 4 studenţi care au urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca și care au efectuat stagiul de practică, timp de 4 luni, în Olanda.
Au ajutat financiar, până acum, 93 de studenţi merituoşi din Năsăud şi din zonă, cu o situaţie materială precară, cu suma lunară de 15 euro. La Salva au organizat cursuri de croitorie şi au adus calculatoare la şcoală.
În anul 2003, grupul „Păunaşii Salvei" a fost invitat în Olanda, iar în anul 2010, Ansamblul „Someșana” din Năsăud a vizitat Olanda.
Casa de nunţi a fost dotată cu veselă şi tacâmuri din Olanda. De-a lungul anilor au trimis seminţe grădinarilor din Salva, Zagra şi Sibiu.
La Bistriţa au realizat un centru de închiriere a unor materiale pentru persoane cu handicap, au trimis Spitalului Judeţean 165 de paturi şi au ajutat Centrul „Bucuria" cu amenajarea bucătăriei şi a unei săli de mese, iar ulterior au adunat bani pentru un ascensor.
În două ocazii au organizat excursii-circuit prin România, cu câte 25 de participanți din Olanda, pentru a cunoaşte frumuseţile României. Pe excursionişti i-au adus şi la toate obiectivele sponsorizate de către Fundație.
În cadrul vizitei la primăria Năsăud soții Ineke și Gradus Elllen au avut ocazia să își reamintească cu drag de prima lor acțiune de voluntariat pe care au avut-o la Zagra unde, în urmă cu 25 de ani au plantat o livadă de pomi fructiferi.
Colectivul Primăriei Orașului Năsăud, condus de către primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, și toți cei care i-au cunoscut de-a lungul timpului pe soții Ineke și Gradus Ellen, au dorit cu aceasă ocazie să le mulțumească pentru tot ce au realizat pentru comunitatea locală, considerându-i oameni deosebiți, prieteni devotați ai năsăudenilor și exemplu de urmat în adevăratul sens al cuvântului.
Începând cu anul 2008 președintei fundației, doamnei Ineke Ellen i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Năsăud ca urmare a faptelor bune făcute de reprezentanții fundației și pentru prietenia sinceră arătată năsăudenilor și oamenilor din zonă.