Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  170 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Un proiect inedit - Realizarea machetei unei aşezări celtice

18/07/2016 17:06:23  
Asociația Celtic Transilvania are plăcerea de a anunța finalizarea unuia dintre cele mai interesante proiecte realizate în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean. Cercul de arheologie, condus de profesorul Liviu Conea, a realizat macheta unei aşezări celtice.

Asociația Celtic Transilvania are plăcerea de a anunța finalizarea unuia dintre cele mai interesante proiecte: Recreând lumea celtică. Realizarea machetei unei aşezări celtice.

Este vorba de un proiect finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectelor culturale nerambursabile alocate de la bugetul județului Bistrița-Năsăud pentru activități nonprofit de interes județean pentru anul 2016. Acesta a fost realizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean.

Desfășurat într-un interval calendaristic de circa 2 luni (mai-iunie), acest proiect a încercat să aducă în atenţia publicului beclenar o nouă activitate, a Cercului de arheologie din cadrul Şcolii Gimnaziale Grigore Silași” condus de către profesorul Liviu Conea, sub tutela Asociaţiei Celtic Transilvania.

S-a îmbinat ideea de curs axat pe deprinderi practice ale copiilor cu cea de învăţare şi predare a unei perioade istorice determinate, epoca celţilor din Transilvania. Debutul activităţilor s-a făcut printr-un workshop de prezentare şi informare a grupului ţintă, susținut de către cercetătorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, arheologul Radu Zăgreanu, privind epoca istorică abordată şi modalitatea de implementare a tehnicii noi de predare şi promovare utilizată în cadrul proiectului.

Constatarea unei lipse de interes a studiului legat de istoria locală i-au dus pe membrii echipei asociației la inițiativa unui proiect în care să apară partea inovativă, care a constat în învățarea unei părți de istorie locală prin realizarea, pe lângă partea de specialitate teoretică, a unei machete care să reprezinte un sat celtic de dimensiuni aproximative de 150 cm x 150 cm.

Macheta satului, realizată de elevii din grupul țintă, a fost făcută sub îndrumarea unui specialist al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și a cuprins reconstituirea în incinta satului a mai multor aspecte: casa războinicului, casa fierarului, casa olarului, casa bucătarului și casa druidului (casa religioasă), iar pe lângă acestea și grânarul, fântâna, locuitori, animale, oale ceramice, o căruță etc.

În afara satului se află: un munte de sare, un tumul, cimitirul și zona templului, apa din apropiere, podețe și multe altele.

Pentru realizarea acestei machete, Satul celtic, au fost necesare 10 întâlniri de lucru cu cei 12 elevi participanți. Metoda a dat roade și prin interdisciplinaritatea ei, modul de învățare fiind și unul practic, interesul participanților fiind unul mult mai crescut, în care nu există doar obiectul arheologic, ci elevii au aflat pe viu cum era compusă viața satului, felul în care trăiau și cum era organizată comunitatea satului.

Echipa de proiect a fost următoarea:

  • Coordonator de proiect – Cârcu Caius;
  • Responsabil financiar – Diugan Alina Eva;
  • Responsabil grup țintă – prof. Conea Liviu;
  • Expert monitorizare și promovare – Mureșan Narcis;
  • Consultant șiințific – dr. Zăgreanu Radu;
  • Asistent designer –muzeograf Pleniceanu Elena.

Asociția Celtic Transilvania dorește să mulțumească pe această cale, tuturor celor implicați în proiect, în primul rând Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud pentru sprijinul acordat, Școlii Gimnaziale „Grigore Silași” Beclean, în special directorului acestei instituții, Gabriel Rus, pentru toată implicarea în timpul activităților proiectului și amabilitatea de a ne oferi un spațiu generos pentru realizarea machetei.

Mulţumim profesorului Liviu Conea pentru colaborarea excelentă și nu în ultimul rând elevilor participanți: Andreea Cristina Gentimir, Diana Cozac, Katia Diugan, Anda Victoria Falub, Maria Plaian, Irina Horduan, Bal Cristian Alexandru, Adi Tiniș, Narcisa Bucșa, Gabriela Silaș, Daniel Silaș, Stelică Toti, Mihai Antal, Alida Valea, Robert Orban, Roberta Ioana Albulescu.

Asociaţia Celtic Transilvania va promova finalul acestui proiect și printr-un mini stand în care participanţii la Festivalul Celtic ediţia a III-a din perioada 22-24 iulie 2016 Beclean, să poată admira şi să fie informaţi asupra întregii desfăşurări cronologice a activităţilor, iar copiii participanţi la realizarea machetei să fie ghizii standului respectiv, unde bineînțeles, o să fie expusă și macheta.

1897 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro