Asociația Celtic Transilvania are plăcerea de a anunța finalizarea unuia dintre cele mai interesante proiecte realizate în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean. Cercul de arheologie, condus de profesorul Liviu Conea, a realizat macheta unei aşezări celtice.
Asociația Celtic Transilvania are plăcerea de a anunța finalizarea unuia dintre cele mai interesante proiecte: Recreând lumea celtică. Realizarea machetei unei aşezări celtice.
Este vorba de un proiect finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectelor culturale nerambursabile alocate de la bugetul județului Bistrița-Năsăud pentru activități nonprofit de interes județean pentru anul 2016. Acesta a fost realizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean.
Desfășurat într-un interval calendaristic de circa 2 luni (mai-iunie), acest proiect a încercat să aducă în atenţia publicului beclenar o nouă activitate, a Cercului de arheologie din cadrul Şcolii Gimnaziale „Grigore Silași” condus de către profesorul Liviu Conea, sub tutela Asociaţiei Celtic Transilvania.
S-a îmbinat ideea de curs axat pe deprinderi practice ale copiilor cu cea de învăţare şi predare a unei perioade istorice determinate, epoca celţilor din Transilvania. Debutul activităţilor s-a făcut printr-un workshop de prezentare şi informare a grupului ţintă, susținut de către cercetătorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, arheologul Radu Zăgreanu, privind epoca istorică abordată şi modalitatea de implementare a tehnicii noi de predare şi promovare utilizată în cadrul proiectului.
Constatarea unei lipse de interes a studiului legat de istoria locală i-au dus pe membrii echipei asociației la inițiativa unui proiect în care să apară partea inovativă, care a constat în învățarea unei părți de istorie locală prin realizarea, pe lângă partea de specialitate teoretică, a unei machete care să reprezinte un sat celtic de dimensiuni aproximative de 150 cm x 150 cm.
Macheta satului, realizată de elevii din grupul țintă, a fost făcută sub îndrumarea unui specialist al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și a cuprins reconstituirea în incinta satului a mai multor aspecte: casa războinicului, casa fierarului, casa olarului, casa bucătarului și casa druidului (casa religioasă), iar pe lângă acestea și grânarul, fântâna, locuitori, animale, oale ceramice, o căruță etc.
În afara satului se află: un munte de sare, un tumul, cimitirul și zona templului, apa din apropiere, podețe și multe altele.
Pentru realizarea acestei machete, Satul celtic, au fost necesare 10 întâlniri de lucru cu cei 12 elevi participanți. Metoda a dat roade și prin interdisciplinaritatea ei, modul de învățare fiind și unul practic, interesul participanților fiind unul mult mai crescut, în care nu există doar obiectul arheologic, ci elevii au aflat pe viu cum era compusă viața satului, felul în care trăiau și cum era organizată comunitatea satului.
Echipa de proiect a fost următoarea:
-
Coordonator de proiect – Cârcu Caius;
-
Responsabil financiar – Diugan Alina Eva;
-
Responsabil grup țintă – prof. Conea Liviu;
-
Expert monitorizare și promovare – Mureșan Narcis;
-
Consultant șiințific – dr. Zăgreanu Radu;
-
Asistent designer –muzeograf Pleniceanu Elena.
Asociția Celtic Transilvania dorește să mulțumească pe această cale, tuturor celor implicați în proiect, în primul rând Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud pentru sprijinul acordat, Școlii Gimnaziale „Grigore Silași” Beclean, în special directorului acestei instituții, Gabriel Rus, pentru toată implicarea în timpul activităților proiectului și amabilitatea de a ne oferi un spațiu generos pentru realizarea machetei.
Mulţumim profesorului Liviu Conea pentru colaborarea excelentă și nu în ultimul rând elevilor participanți: Andreea Cristina Gentimir, Diana Cozac, Katia Diugan, Anda Victoria Falub, Maria Plaian, Irina Horduan, Bal Cristian Alexandru, Adi Tiniș, Narcisa Bucșa, Gabriela Silaș, Daniel Silaș, Stelică Toti, Mihai Antal, Alida Valea, Robert Orban, Roberta Ioana Albulescu.
Asociaţia Celtic Transilvania va promova finalul acestui proiect și printr-un mini stand în care participanţii la Festivalul Celtic ediţia a III-a din perioada 22-24 iulie 2016 Beclean, să poată admira şi să fie informaţi asupra întregii desfăşurări cronologice a activităţilor, iar copiii participanţi la realizarea machetei să fie ghizii standului respectiv, unde bineînțeles, o să fie expusă și macheta.