10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite. Nu mai puțin de 12.073 de gravide provin din rândul adolescentelor cu vârstă cuprinsă între 15-19 ani. Dintre acestea, 7.547 au ales să întrerupă sarcina, România ocupând primul loc în Europa în această privință – avertizează un profesor din Bistrița pus pe fapte mari:
Deputatul USR Cristina Iurișniți, fost profesor la Colegiul „Andrei Mureșanu”, a depus ieri în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.
Modificarea legislativă vizează introducerea disciplinei Educație pentru sănătate în programa școlară, pentru a veni în sprijinul direct al elevilor, și indirect al societății, promovând principii și valori educaționale cu scopul de a dezvolta încă din școală cunoștințe referitoare la sănătate, reproducere, comportament alimentar și norme de igienă.
În calitate de profesor, dar și de deputat am obligația de a-mi asuma modificările legislative menite să combată efectele nocive ale lipsei promovării normelor sanitare, de igienă, de sănătate și de sexualitate prin introducerea Educației pentru sănătate în programa școlară – și-a motivat demersul deputatul din Bistrița care se declara pentru introducerea educației sexuale în școli ca materie obligatorie încă din octombrie, după cum puteți citi AICI.
În contextul ratei crescute a obezității în rândul copiilor și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, a educației pentru sănătate în școli, respectând obiectivele asumate de MEN în Planul multianual integrat pentru promovarea sănătații și a educației pentru sănătate, precum și cele din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, se impune necesitatea suplimentării fondurilor alocate pentru construirea unui bazin de înot didactic în municipiul Bistrița pentru promovarea sporturilor acvatice ca mijloc de dezvoltare fizică și psihică pentru tineri.
Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populației României, sistemul public și societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluțiile optime pentru îmbunătățirea situației actuale: rata ridicată de morbiditate și mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim.
Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariția bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, dar și de numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini).
10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina, România ocupând primul loc în Europa în această privință.
În consecință, scopul acestui demers legislativ vine în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confruntă părinții și elevii – consideră deputatul Cristina Iurișniți, convinsă că studiul unei astfel de discipline va contribui la dezvoltarea personală și cunoașterea de sine în raport cu ceilalți prin asigurarea și controlarea informaţiei științifice, provenite din surse sigure, acreditate, primite de către principalii beneficiari ai sistemului educațional.
Foto @ Cristina Iurișniți