Ni se propune următoarea invitaţie: să ţinem ochii deschişi în faţa formelor noi, să ne situăm în lumina corectă a contemplării receptive şi apreciativ creatoare. Să admirăm artişti de mâna întâi, sensibilităţi şi stiluri, viziuni ale formei şi conştiinţei. Politicieni, oficialităţi şi pasionaţi ai artei au umplut astă-seară Galeria Arcade 24!
„Bistriţa se numără printre foarte puţinele oraşe din România care au această posibilitate de a găzdui o asemenea expoziţie alcătuită din lucrări de o excepţională valoare, cu un număr impresionant de artişti care expun aici – aproape 50…”, a afirmat Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean prezent astă-seară la vernisajul expoziţiei Vârsta de Bronz.
Un cuvânt de salut a rostit şi Gavril Ţărmure, partener al evenimentului în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Cultură, dar şi Alexandru Păsat, profesor universitar al Universităţii de Arte şi Design Cluj şi curator al expoziţiei prezentate în decembrie la Cluj Napoca.
Criticul Oliv Mircea a vorbit pe larg despre expoziţie, despre felul în care ne lamentăm de lipsa reperelor:
Vârsta de bronz îşi propune să fie o invitaţie la a ţine ochii deschişi în faţa formelor noi. O invitaţie la a te situa în lumina corectă a contemplării receptive. O oprire care ne îngăduie să ne bucurăm de ceea ce ni se prezintă. Vârsta de bronz a devenit deja un ospăţ convivial în care pericolul ca sculptura să devină o probleme de artizanat este anulat – a mai precizat criticul Oliv Mircea în invitaţia adresată bistriţenilor de a vizita expoziţia.
Bienala „Vârsta de bronz” se află deja la a patra ediţie, fiind un proiect expoziţional inițiat de secția de sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca şi fost prezentat publicului în sălile Muzeului de Artă din Cluj-Napoca în 2007.
„Conștienți fiind de pericolele ce pândesc întreprinderea unui astfel de demers – de a aduna generații și concepte stilistice foarte diverse – ne-am aventurat în acest demers dintr-o sinceră dorință de a ne întâlni pe simeze și de a pune bazele unei radiografii „pe viu” a sculptorilor români preocupați de această zonă a obiectului făcut într-un material tradițional al sculpturii, bronzul. Îndrăzneala (riscantă sub aspectul unității stilistice) de a organiza o expoziție având ca singură temă sculptura de mici dimensiuni din bronz se bazează pe experiența ediției pilot din 2007, organizată de secția de sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu lucrări realizate de 60 de artiști, studenți și membri ai filialelor clujene ale Uniunii Artiștilor Plastici din România”, precizau organizatorii care au remarcat, totodată, diversitatea stilistică a primei expuneri în această formulă care s-a coagulat într-o unitate perceptivă, rezultatul estetic depășind simpla înșiruire a unor lucrări de sculptură și constituind un spectacol în care vioara întâi este materia – bronz…