„Sper să înțeleagă toată lumea, și tinerii și cei mai în vârstă, că în țara asta lucrurile nu se rezolvă de la sine. Toți trebuie să înțelegem că suntem datori să facem ceva pentru țară. Cei mai mulți cred că totul li se cuvine. Dar ca să primești ceva, trebuie să și oferi ceva. Ca să primești respect, trebuie să-l câștigi cumva...”
Pentru că suntem în anul Centenarului și sărbătorim Marea Unire, cu numele, oamenii și întâmplările sale – ecologistul Marius Bălan de la Partidul Verde Bistrița s-a gândit să solicite „un semn de mare respect”, pentru un bistrițean.
„În urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie, mii de români mergeau pe jos sau în căruțe sute de kilometri, spre Alba Iulia, la marea adunare națională prin care Transilvania revenea la țara mamă. Trăim într-un fel o mică poveste astăzi, când un grup de români au plecat de la Cluj la București pe jos, 450 kilometri, să ceară la rândul lor, respectarea statului de drept și a legilor țării. Tocmai de aceea, mă văd nevoit să sar în sprijinul bravului nostru bistrițean, maghiarul Francisc Antal, care a fost prezent în acel grup.
L-am cunoscut și mărturisesc că nu am mai văzut un asemenea caracter frumos. Om de aleasă simplitate, modestie și civism, închis 2 ani la Gherla, în regimul comunist pentru că a încercat să fugă din țară – el este cel care vine de la talpa țării, sănătos la minte și la trup. Am văzut mai multe poze de pe traseul de deplasare, din dreptul localității Predeal, unde ungurul Francisc Antal ține strâns în mână drapelul tricolor al României. Ce vreți mai mult de atât? Sunt mândru și bucuros că un astfel de om trăiește în orașul nostru...”, preciza Marius Bălan, zilele trecute, într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Local și Consiliului Județean, instituții cărora ecologistul le propune să facă demersurile necesare pentru ca Francisc Antal să fie declarat Cetățean de Onoare al județului sau al municipiului.
Marius Bălan consideră că se va demonstra astfel că democrația „începe să funcționeze la noi în Bistrița și că dregătorii care ne conduc nu sunt niște simple unelte de partid”, abia atunci când vor ține cont de civismul de care a dat dovadă Francisc Antal și îi vor oferi recunoașterea pe care o merită. „Ar fi bine, domnilor politicieni, să încercați măcar în anul Centenarului, să fiți cât mai aproape de valoarea înaintașilor voștri.”, conchide Marius Bălan.
Cum comentează Francisc Antal această propunere?
„Sper să înțeleagă toată lumea, și tinerii și cei mai în vârstă, că în țara asta lucrurile nu se rezolvă de la sine. Toți trebuie să înțelegem că suntem datori să facem ceva pentru țară. Cei mai mulți cred că totul li se cuvine. Dar ca să primești ceva, trebuie să și oferi ceva. Ca să primești respect, trebuie să-l câștigi cumva...”, ne mărturisea zilele trecute Francisc Antal, pensionarul care a participat la protestul din București, în 20 ianuarie.
Fiind vorba despre un pensionar care trăiește dintr-o pensie nu tocmai îndestulătoare, l-am întrebat, spre finalul întâlnirii, dacă are nevoie de ceva anume. „Nu!”, a fost răspunsul lui spontan și categoric. „Să treacă iarna și să ne găsim în primăvară ceva de lucru... Apoi mai vedem noi. Am auzit că vrea domnul Bălan să mă propună să fiu cetățean de onoare... Dar nu cred că e cazul. Eu încă nu mi-am terminat misiunea... După ce voi vedea că în țara asta avem legi ca lumea și avem conducători cum se cade, atunci ne mai putem gândi și la titlul ăsta. Deocamdată n-am făcut nimic deosebit. Am făcut un simplu gest pe care m-aș bucura să-l înțeleagă lumea. Să fie cât mai mulți ca mine care să facă ceva pentru țară...”, a mai spus Francisc Antal.
VIDEO. OAMENI din Bistrița-Năsăud: Francisc Antal, pensionarul care a străbătut pe jos România, pentru a participa la protestul din București