Coşbuc se reinventează şi se modernizează, pentru a fi pe gustul oamenilor din ziua de azi. Cel puţin asta îşi propune Biblioteca Judeţeană din Bistriţa care îi poartă numele şi care a demarat recent o campanie de rebranding cultural prin noul concept CoşBook.
Zilele trecute s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu cea de-a XXIV-a Conferinţă Naţională a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România cu tema SMARTLibraries.
Biblioteca Judeţeană a fost reprezentată de Ioan Pintea – manager, Marcel Seserman – şef Serviciu, Alina D Pop, David Dorian, Alina Simon, Adriana Zăgrean, Gabriela Molnar şi Monica Crişan de la Biblioteca Cetate.
Având ca temă conceptul de smart, conferinţa s-a dorit un tur de energie şi creativitate pentru participanţi, prima zi fiind dedicată Maratonului ideilor deştepte.
Au fost prezentate prelegeri scurte şi atotcuprinzătoare referitoare la mesajul bibliotecilor în spaţiile conexe, s-au constituit ateliere profesionale sub formula open space cu susţinerea unui recital al Centrelor de excelenţă (Braşov, Cluj şi Galaţi), dar şi al altor servicii cu rol revoluţionar (Gorj, Iaşi & Sibiu).
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa a obţinut premiul I în confruntarea cu celelalte biblioteci din ţară la Târgul serviciilor SMART de bibliotecă. Cu această ocazie a fost lansat conceptul COŞBOOK pentru care s-au început demersurile de înregistrare la OSIM. Locul II a fost ocupat de Oneşti şi locul III de Cluj.
Prin standul organizat de către biblioteca Bistriţa au fost expuse cărţile editate în ultimul an, afişele de la evenimentele derulate sub egida bibliotecii, tot acum oferindu-se, în premieră, fructe din grădina literară „Ioan Alexandru” marcate cu noul logo al instituţiei.
Poziţia I în clasamentul bibliotecilor din România s-a obţinut în urma activităţii bogate din 2013, atât în plan editorial, cât şi a evenimentelor şi a serviciilor oferite de biblioteca bistriţeană. A fost prezentat periplul cultural al lui George Coşbuc la Sibiu iar participanţii la evenimente au vizitat Răşinariul, locul legat de numele lui Andrei Şaguna, Emil Cioran şi Octavian Goga, au avut o deplasare la Păltiniş, nume legat de Constantin Noica şi, de asemenea, o întâlnire cu scriitorul Eginald Schlattner, la Roşia.