Pavel Buček, un ceh de 45 de ani frustrat de faptul că popularul roman Dracula nu are continuare, și-a pus în cap să continue povestea lui Bram Stoker. Scriitorul împrumută personajele lui Bram Stoker, pe care le îmbină cu personalități istorice reale și cu întâmplări și locuri din România.
Din romanul cehului nu lipsește nici Pasul Tihuța și Bistrița, locuri de care acesta s-a îndrăgostit pe loc.
În 2014, cehul Pavel Buček mă căuta să-l ajut să identifice în centrul Bistriței hotelul unde a petrecut noaptea Jonathan Harker, unul dintre personajele din romanul „Dracula” al lui Bram Stoker. Ce căuta un ceh în inima Transilvaniei hoinărind în centrul unui mic burg săsesc?
Să începem totuși cu începutul. Pavel Buček are 45 de ani și locuiește în Praga. A vizitat România în anul 2008 și s-a îndrăgostit rapid de munții noștri, de castelele noastre pline de mister și de istoria noastră.
A fost motivat să viziteze România tocmai de obsesia sa pentru romanul „Dracula” care-l „bântuia” încă de când era copil. Anul 2008 a dat startul unor vizite cu repetiție, care aveau în centru o documentare pentru un roman. Cehul a început să vâneze toate locurile care au avut vreo legătură cu romanul lui Bram Stoker sau cu Vlad Țepeș, domnitorul care se bănuiește că l-a inspirat pe irlandez în construirea personajului Dracula.
Frustrat de faptul că Bram Stoker nu și-a continuat povestea, cehul s-a hotărât să ducă mai departe acțiunea prin două romane, asta deși nu este la bază scriitor, muncind într-o instituție publică din Praga.
Acestea iau în calcul oameni, locuri și întâmplări istorice reale, dar și personajele care l-au consacrat pe scriitorul irlandez. Mai mult, numele de scriitor al cehului este și el inspirat de cel al autorului romanului Dracula. Cehul își spune Brian Storker.
În 2009, Pavel a lansat prima carte în limba cehă la Centrul Cultural Român din Praga, care i-a și venit cu un premiu pentru contribuția adusă literaturii gotice la festivalul internațional „F/X CON”, desfășurat în Republica Cehă, care a reunit scriitori, actori de teatru sau film din întreaga țară.
În anul 2013, romanul a ajuns și în România, după ce una dintre editurile românești și-a manifestat dorința de a-l traduce și a-l promova și pe tărâmul lui Dracula. Romanul se numește „Dracula. Lumina și Umbra Ordinului Dragonului” și încă poate fi găsit în librării.
Cehul nu se oprește aici, astfel că mijlocul anului 2015 va aduce un nou roman: „Draculescu Mystery of the Dragon Order” (n.r. „Draculescu: Misterul Ordinului Dragonului”.
Bistrița și Pasul Tihuța, principalele locații descrise în roman
Ce rol are Bistrița-Năsăud și Pasul Tihuța în toată această ecuație scriitoricească? Cehul a fost vrăjit de aceste ținuturi care l-au inspirat și pe Bram Stoker, astfel că nu a putut să le ignore și să nu le includă în romanele sale.
„Printre locurile cele mai importante unde se desfășoară cea mai mare parte a acțiunii se numără și Bistrița-Năsăud, orașul Bistrița, Pasul Tihuța și Hotel Castel Dracula, dar și Mănăstirea Piatra Fântânele care în romanul meu ascunde mai multe mistere”, ne spune „Brian Storker”.
Noul roman al cehului îi prezintă inclusiv pe angajații hotelului dedicat contelui Dracula din Pasul Tihuța, printre personaje numărându-se și directorul unității, Ana-Maria Muscar.