A absolvit Liceul “Liviu Rebreanu”, apoi Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din Cluj, o vreme a lucrat în zona industrială, a făcut o caricatură şefului său şi a aterizat la “Liviu Rebreanu” iar de câţiva ani buni locuieşte în Bucureşti şi desenează zilnic câte o caricatură pentru Evenimentul Zilei…
Deşi este cunoscut drept “scump la vorbă”, extrem de modest şi retras – Toni Şerban din Bistriţa – “citit” zilnic în Evenimentul Zilei de milioane de români care zâmbesc în faţa caricaturilor sale – a acceptat alatăieri să acorde un interviu pentru publicaţia dinviaţă.ro.
Mai mult decât despre munca sa la Evenimentul Zilei – Toni Şerban povesteşte despre anii în care a fost profesor de desen tehnic la Liceul "Liviu Rebreanu", despre trupa de teatru pe care o coordona atunci, despre regretatul profesor de filosofie Mihai Cazacu şi Ada Milea.
“Am absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca, am fost repartizat la o întreprindere din oraşul Bistriţa. Aici, am făcut o caricatură cui nu trebuia – şefului meu. Am aflat mai târziu că a păstrat-o toată viaţa într-un buzunar al portofelului… Dar revenind la momentul respectiv, drept recompensă, am fost „exilat“ într-un birou în care rutina era înspăimântătoare, iar senzaţia că mă aflu într-o închisoare era acută. M-am decis să evadez cât mai repede din acel mediu sufocant: am cerut să fiu detaşat în învăţământ, unde să predau discipline tehnice (utilaj, desen tehnic etc)” povesteşte Toni Şerban, amintind şi de întâlnirea cu directorul educativ al liceului din acea vreme.
“Am avut noroc cu directorul educativ, un om cu vederi largi. Era profesor de filozofie, Mihai Cazacu se numeşte. Am înfiinţat o gazetă de perete nonconformistă, pe care am botezat-o „Asterisc“. Nu era ceva original, în sensul că imita gazeta „Index“ a Facultăţii de mecanică din Cluj, la care am colaborat în perioada studenţiei. Însă, după primele numere ale noii gazete, mi-am dat seama că elevii îşi doreau mai mult… Aşa a apărut cenaclul „Aster“ (Mihai Cazacu a fost cel care a propus numele). Şi, uite-aşa, am ajuns să mă implic în activităţi artistice… Făceam de toate: afişe, muncă de organizare, coloana sonoră, lumini, decoruri, regie – tot ce era nevoie pentru ca spectacolul să poată avea loc…” îşi aminteşte Toni Şerban.
Deşi spectacolele de atunci nu şi-au propus decât să adauge un strop de culoare în viaţa de liceu – vreo 10 elevi – pe parcursul celor 12 ani de axistenţă ai cenaclului – au urmat Facultatea de Teatru, după terminarea liceului iar acum profesează în această artă, în diverse colţuri ale ţării sau ale lumii iar dintre aceştia, cei mai cunoscuţi sunt Ada Milea, Ramona Dumitrean, Ciprian Vultur, Doru Surcel sau Dan Rădulescu.
“Trebuie să te încăpăţânezi să cauţi o idee bună până în ultima clipă. Oscilaţiile de inspiraţie de la o zi la alta sunt inevitabile, le are atât caricaturistul amator, cât şi cel profesionist. Totuşi, diferenţa dintre cei doi este că, la caricaturistul profesionist, graficul cu oscilaţia valorii caricaturii nu trece prin zero… Cu alte cuvinte, caricaturistul profesionist are nişte soluţii tehnice, acumulate în ani de exerciţiu, care îi permit să iasă onorabil dintr-o astfel de „groapă de potenţial", mai spune Toni Şerban.
Cum anume poate o caricatură bună să fisureze o idée, cum se ajunge la desenul perfect sau cum se imploră muza inspiraţiei, puteţi citi pe îndelete chiar AICI.
Foto by Cristian Marc Facebook Aster - Toni Şerban în Parcul Municipal, februarie 2011