Attila Kiss, preotul romano-catolic din Rodna devenea acum aproape trei săptămâni, campion mondial la atelaje canine, în Italia, după ce în 2015, cu sania ruptă în plină cursă, a reuşit să câştige argintul. Ştia că are şanse să câştige, dar emoţiile l-au însoţit până în ultima clipă. „Nici în prezent n-am realizat în totalitate acest succes...”
„Italia, pentru mine, a fost totdeauna învăluită într-un nor de dorință și în același timp de plăcere, după ce în 2015 am cucerit pe plan mondial prima medalie: medalia de argint...”, a povestit Attila Kiss pentru Bistriţeanul.ro.
Cucerirea medaliei de argint nu a fost lipsită, însă, de peripeţii, căci în prima manşă a concursului desfăşurat în Auronzo di Cadore, preotul Attila Kiss a fost nevoit să facă faţă unei probleme: după 2 kilometri de traseu i s-a rupt sania, fiind nevoit să frâneze toţi cei 11 kilometri rămași din traseu. A acumulat 6 minute de deficit față de primul concurent din categoria lui şi chiar dacă a doua și a treia zi a făcut cel mai bun timp – acest incident l-a costat, atunci fiind nevoit să se mulţumească doar cu medalia de argint.
„Aveam cumva o sarcină față de mine însumi, să reconfirm așteptările personale...”, a recunoscut preotul campion care s-a întors în Italia, în acest an, confruntându-se cu alte neplăceri: „Am pornit de la poalele Munților Rodnei unde erau condiții meteo ideale pentru câinii mei, respectiv -12 °C în dimineața pornirii convoiului, şi am poposit în Alpii din Tirolul de Sud, unde erau +10 °C, o căldură neobișnuită pentru iarnă...”, a povestit Attila Kiss.
În plus, organizatorii au omis să clarifice locația exactă a concursului și traseele pentru diferitele categorii, astfel încât, din cei 17 km preconizați, concurenţii au avut de parcurs cu adevărat 13,97 km. Din cauza unei probleme tehnice, nu au avut timpul de referință afișat care le-ar fi permis reglarea ceasurilor proprii. Cronometrajul a a avut de suferit pe tot parcursul concursului. Traseul nu era demarcat și, separat de urmele deja lățite de snow-mobilele organizatorilor, câteva persoane au circulat toată ziua cu snow-mobile prin zonă, au creeat diversiune și i-au deranjat pe concurenţi.
„Pot să vă confirm că organizarea concursului Drumul Romanilor din Piatra Fântânele, derulat cu câteva săptămâni înaintea campionatului mondial, a fost net superior pe latură organizatorică, în comparație cu acest campionat mondial. Acest lucru încântător pentru noi a fost sesizat şi de staful Federației Internaționale în convorbirile personale, iar la un moment dat chiar era în discuție transferarea organizării mondialului la noi, în județul Bistrița-Năsăud...”, a recunoscut Attila Kiss, adăugând că în mod deosebit, în Italia a fost impresionat de deschiderea concurenților: „Înainte de manşă ei şi-au urat reciproc succes, iar atunci când s-au aflat rezultatele, şi-au transmis cu inimă deschisă felicitări unii altora...”
Pregătirile pentru campionatul mondial au început încă din 1 septembie 2016, când preotul Attila Kiss a început antrenamentele. „A fost un moment de cotitură confirmarea atelajului în Ottenschlag... A fost de mare ajutor cartul pe care l-am putut cumpăra printr-un proiect nerambursabil al Județului Bistrița-Năsăud şi chiar vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes...”, a subliniat preotul Attila Kiss care a dedicat medalia de aur cucerită „drept mulțumire lui Dumnezeu, după care domnului președinte Emil Radu Moldovan, domnului primar Valentin Grappini și tuturor celor care au contribuit la reuşita mea”.
Nu ştie nimeni înainte, ce se va întâmpla ziua următoare, astfel că, deşi după prima manşă a fost clar că preotul Attila Kiss are șanse de a deveni campion mondial, asta nu l-a împiedicat să manifeste o atenție sporită și să se focuseze total asupra manșei în execuție. „Dacă totul s-ar întâmpla după dorința noastră, am putea primi fiecare, la fiecare concurs, premiul suprem. Însă totdeauna sunt lucruri care apar la fiecare concurs și perturbă s-au obstrucționează pe unii sau pe alții. În Auronzo mi s-a rupt sania, în Ottenschlag o ziaristă stând în mijlocul traseului ne-a făcut să facem o oprire bruscă şi m-am accidentat la genunchi iar în Millegrobbe – în prima zi, unul dintre concurenții francezi n-a vrut să mă lase să-l depășesc, obligându-mă să forţez o depășire în zăpada adâncă, nebătătorită, pe lângă traseul pregătit...”, a povestit Attila Kiss pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că antrenamentele sunt destinate tocmai pentru a-l pregăti pe sportiv ca, în faţa unor asemenea situaţii, să găsească o rezolvare rapidă a poblemei.
În momentul victoriei, toate necazurile au fost date uitării: „În final, am fost ca femeia care a născut un copil sănătos și frumos: din cauza fericirii momentului, îşi uită durerile nașterii. Am mulțumit lui Dumnezeu că mi-a dat această șansă de a simți ce înseamnă să asculţi aplauzele pentru efortul și succesul atins... Apoi mi-am dat seama, însă, că după medalia de aur nu m-am făcut nici mai mare, nici mai deștept... ci, din contră, că tot aceeași inimă bate în pieptul meu. Şi că am o şi mai mare responsabilitate în faţa oamenilor, că trebuie să le arăt că în această constelație – mare este providența divină!”, a mărturisit Attila Kiss.
„Vă dezvălui că și în ultima zi am avut emoții sporite… Şi cred că nici până azi n-am realizat încă în totalitate acest succes. De aceea, mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ferit de o accidentare. Mulțumesc acelora care m-au sprijinit, și având încredere în mine, m-au ajutat ca moral și fizic să fac față acestui concurs încoronat cu medalia de aur...”, a mai spus preotul campion.
Mai multe detalii despre performanțele preotului romano-catolic din Rodna - puteți reciti AICI.
Foto Arhivă