Pentru 20.000 de copii din Bistrița-Năsăud și alte trei județe, Moș Crăciun a întârziat nițel. A venit în 28 decembrie, cu camionul, cum o face deja de 13 ani. Pentru unele familii, pachetele cu dulciuri, alimente și produse de igienă personală au fost o adevărată mană cerească.
Pe un frig pătrunzător, peste 17.000 de copii din Bistrița-Năsăud l-au așteptat cuminți pe Moșu'. Doar că „Moșu'” a fost îmbrăcat pentru al 13-lea an în uniformă fie de voluntar, fie de la ISU sau SVSU.
Acțiunea „Camionul de Crăciun” a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 13 și din păcate pentru mulți dintre copiii săraci din mediul rural este singurul „Moș” de care au parte în luna decembrie.
Cele 17 camioane care vin tocmai din Germania vor poposi mâine și în Cluj, Maramureș și Suceava, unde vor mai împărți alte 3.000 de pachete.
Acțiunea este derulată de Asociația Tășuleasa Social, în parteneriat cu organizația germană Die Johanniter. Printre voluntari s-au aflat și mai mulți membri ai asociației Die Johanniter din Germania, care și-au sacrificat două zile de Crăciun pentru a putea oferi bucurie copiilor din România. Unii dintre ei fac asta de mai bine de 20 de ani. În total, în jur de 150 de voluntari din țară și din Germania au participat anul acesta la acțiune.
Practic cu ocazia Crăciunului, copiii sunt recompensați pentru grija pe care au arătat-o pentru natură în primăvara anului care se încheie. Nu mai puțin de 30.000 de puieți au fost plantați în primăvară de către copiii care astăzi primesc cadouri.
Bălăjan Gheorghe, primarul comunei Dumitra, unde au ajuns astăzi aproape 1.000 de pachete, spune că aceste cadouri sunt binevenite, mai ales în familiile cu mulți copii. De asemenea, acesta consideră cu sunt de bun augur și cerințele asociației Tășuleasa Social, care an de an îi îndeamnă pe copii să planteze copaci sau - cum s-a întâmplat anul acesta - să desfășoare un proiect de voluntariat. Primarul consideră acest „schimb” o modalitate de responsabilizare.
„Noi suntem parte din acest program de doi ani. Avem doar la Dumitra 500 de copii care primesc pachete și încă câteva sute în celelalte sate. Anul viitor vom face și noi un proiect de voluntariat, așa cum a sugerat asociația, așa mi se pare normal”, a precizat primarul Bălăjan Gheorghe, care a supravegheat acțiunea de pe margine.
În pachete, copiii au găsit dulciuri, dar și ulei, făină, zahăr și produse de igienă personală. În familiile cu mulți copii s-au primit și câte 4-5 pachete, pe care fiecare le-a dus acasă cum a putut. Unii au apelat la mașina personală, alții la căruță, iar alții chiar la roabă.
Anul viitor, copiii care au fost cadorisiți luna aceasta vor fi nevoiți să întoarcă „favoarea” printr-un proiect de voluntariat, care se va desfășura la începutul lunii aprilie, când se și celebrează Ziua Voluntarului.